Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), konut satışlarındaki düşüş ve ev almak isteyenlerin yaşadığı sıkıntılara çözüm bulmak adına yeni bir model geliştirdiklerini açıkladı. 

İş GYO, DAP, Ağaoğlu, Artaş gibi çok ünlü ve köklü 16 büyük konut üreticisinin üyesi olduğu Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), BES Modeli ile ev alacaklara müjde ile gelmeye çalışıyor.

ikinci-el-konut-desteginin-kapsami-nasil-olacak

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, “Yeni dönemde ülkemizin gerek yeni üretim gerek kentsel dönüşüm sayesinde güvenli yapı stokuna kavuşması en öncelikli başlığımız olurken, depreme dayanıklı konutların ulaşılabilir olmasını sağlamak için de finansman modelleri üzerinde çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

kentsel-donusum-konut-aa-1782088_2

Kumova, çözüm için özel sekötür ile devletin iş birliği yapmasının şart olduğunu belirterek "Şu anda konut satışları, kredi imkanlarının kısıtlı olması dolayısıyla geçen yılın gerisinde. Krediye erişim imkanları çok düştü. Bu da kredili konut satışlarına yansıdı. Şu anda ortalama yüzde 20 seviyesinde. Yani her 100 konuttan 20’si için krediye erişim sağlanabilmiş. Kredi imkanları artırıldığında ya da yeni finansman olanaklarının sağlanmasıyla satışlar da ivmelenecektir” dedi.

resmi-gazetede-yayimlandi-konut-kredilerinde-faiz-ve-vadaye-yeni-duzenleme-tRUZ-1140x720

Sosyal konutlar üreterek yeni ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara çözüm sağlanması gerektiğini söyleyen Kumova, sosyal konut için gereken şartları şöyle sıraladı:

- Yapı tasarruf sandıkları oluşturulsun ve bu tasarruflar BES gibi yüzde 30 devlet desteği alsın.

- Deprem konutlarında olduğu gibi sosyal konutlara da markalı üreticiler dahil edilsin.

- Maliyetlerin yüzde 70’ini oluşturan arsa maliyetleri için kamu devreye girsin, özel sektöre arsa üretilsin.

- Gayrimenkul ile ilgili vergi mevzuatında KDV oranları ve tapu harçları iyileştirilsin.

- Deprem bölgesinde yapılacak projelerde yüzde 100 KDV muafiyeti olsun.

- Kentsel dönüşümün tanımı değiştirilsin, geniş çaplı finansman modeli oluşturulsun.

- Malzeme ve işçilik maliyetleri özellikle kentsel dönüşüm projelerinde dikkate alınsın.

- Konut alımlarında kredi politikası yeniden düzenlensin ve erişilebilirlik sağlansın.