Türkiye'de emeklilik sistemiyle ilgili yeni bir düzenleme gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur prim gün sayısının 7200'e düşürülmesi için çalıştıklarını açıkladı. Bu düzenleme, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda umutlu bekleyiş içinde olan binlerce küçük esnafı ilgilendiriyor.

İşte düzenleme hakkında bilinmesi gerekenler:

Bağ-Kur Prim Gün Sayısı Düşüyor: Bağ-Kur prim gün sayısı 7200'e indirilecek. Bu, daha önce 9 bin gün olan prim koşulunun azaltılması anlamına geliyor.

Küçük Esnaflar Kapsamda: Düzenlemeden sadece Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı küçük esnaf yararlanabilecek. Bu kapsamda bakkal, kasap, kuaför, ayakkabıcı, berber, kıraathane sahipleri gibi küçük işletme sahipleri de yer alacak.

Büyük İşletme Sahipleri Hariç: Büyük işletme sahipleri, şirket sahipleri ve bilanço esasına göre defter tutanlar yasal düzenlemeden faydalanamayacak.

Prim İndirimi: 7200 günü tamamlayanlar için prim indirimi yapılacak. Bu, küçük esnafların emeklilik hakkını elde etmelerini kolaylaştıracak.

Erken Emeklilik: Sadece 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan ve gerekli koşulları taşıyan Bağ-Kur'lular, erken emeklilik hakkına sahip olabilecekler.

Prim İadesi: Prim günü 7200'ü aştığında fazladan ödenen prim geri talep edilemeyecek.

Wifi sinyalini bozan öyle bir eşya var ki! Duyunca çok şaşıracaksınız… Wifi sinyalini bozan öyle bir eşya var ki! Duyunca çok şaşıracaksınız…

Emeklilik Yaşı: 7200 prim gününü tamamlayan Bağ-Kur'luların normal emeklilik yaşı kadınlar için 58, erkekler için 60 olacak.

Düzenleme, yaklaşık 1 milyon esnafı ilgilendirmekte olup, detayları netleşmesiyle birlikte küçük esnaflar için erken emeklilik kapısını açabilir.