Fatih Erbakan, 2022 yılında 325 milyar lira olarak kaydedilen faiz harcamalarının 2026'da 2 trilyon 321 milyar liraya çıkacağını ifade etti. Erbakan'a göre, bu durum, faizlerin artmasıyla birlikte yatırımcıların mevduat faizlerine yönelmesine neden olacak.

Orta Vadeli Plan eleştirileri

Orta Vadeli Plan'ın öngördüğü bütçe açığının 2024 yılında 2 trilyon 652 milyar lira olacağını dile getiren Erbakan, bu durumun yeni borçlanmaları zorunlu kılacağını vurguladı. Erbakan, “Borçlanmadan kurtulmadan faiz ödemesinden kurtulmamız zor” dedi.

Yatırım maliyetleri ve kredi maliyetlerinin artışı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Gereksiz Harcamaları Azaltacağız Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Gereksiz Harcamaları Azaltacağız

Erbakan, önümüzdeki üç yıl içinde faize ödenecek meblağın 5 trilyon 431 milyar lira olacağını, bu paranın yatırım ve teknolojiye yönlendirilmesi durumunda elde edilebilecek kazançlara dikkat çekti. Ayrıca, yükselen kredi maliyetlerinin son ürün maliyetlerine yansıyacağını ve bu maliyetin tüketicilere yansıtılacağını belirtti.

Vergi gelirlerinin kullanımı

Erbakan, önümüzdeki dönemde devam edecek ekonomik uygulamalarla ilgili, “Vergi gelirlerinin artan faiz giderlerine gitmesi vatandaşa hizmet olarak geri dönmüyor” ifadesini kullandı.

Ekonomide refahın arttırılması için öneriler

Fatih Erbakan, ekonominin daha sağlıklı bir yapıya kavuşması için kamusal tasarrufun artırılması, yeni borçlanmalardan kaçınılması, kamunun faiz yükünün azaltılması, adil bir vergi sistemine geçiş ve tarım-hayvancılık sektörünün desteklenmesi gibi bir dizi öneri sunmuştur.