Türk Eczacıları Birliği (TEB), Türkiye'de faaliyet gösteren bir yabancı ilaç firmasının bazı ilaçların satışını durdurduğunu duyurmasının ardından, özellikle epilepsi, Alzheimer, migren ve göz damlası gibi kritik tedavileri içeren ilaçların mağduriyet yaratabileceği konusunda bir açıklama yaptı. Firmanın sunduğu ilaçların yerine geçecek eşdeğerlerinin bulunmaması nedeniyle hastaların olumsuz etkilenme riski bulunuyor.

Erdoğan'dan Türk Metal Sendikası'na taziye ziyareti Erdoğan'dan Türk Metal Sendikası'na taziye ziyareti

TEB, bu durumun çözümü için yerli ilaç sanayisinin desteklenmesi ve acilen benzer ilaçların üretilerek piyasaya sunulması gerektiğine dikkat çekti. Firmanın açıklamasında ekonomik koşullar ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerin pazara sunumunun durdurulduğuna dair ifadeler olmasına rağmen, TEB, asıl meseleyi, hastaların kullandığı kritik ilaçların satışının durdurulması ve bu ilaçlara alternatif olmamasına dikkat çekti 

Ayrıca, TEB, eczacı odaları ve eczacıların, ilaca erişimde yaşanan sorunlar konusunda kamuoyunu şeffaf bir şekilde bilgilendirmelerinin mesleki bir zorunluluk olduğunu vurguladı. TEB, yerli ilaç sanayisinin desteklenmesi çağrısını reçeteli ilaçlara erişimde yaşanan zorlukların önüne geçebilmek ve hastaların yaşayabileceği mağduriyetleri en aza indirebilmek amacıyla yapıyor.