Noyan Doğan, enflasyonun birikimleri eritmesini önlemek için geleneksel yatırım araçlarından farklı yöntemlere yönelmek gerektiğini vurgulayarak, son dönemde BES fonlarının dikkat çekici bir ivme kazandığını belirtti. Doğan, yazısında yatırım araçlarının reel getirisinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Merkez Bankası, politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye yükselttiğinde, insanlar mevduat faizlerine dikkat kesildi.

Son birkaç günde fark ettim ki, 'hangi banka ne kadar faiz veriyor, belirli bir miktar parayı yatırırsam ne kadar getiri elde ederim' gibi konular sıklıkla tartışılıyor. Ancak, kimse bu getirinin reel mi olduğunu sorgulamıyor. Peki, mevcut ortamda enflasyonun üzerinde getiri sağlayan bir seçenek var mı? Aslında var, ancak ne yazık ki altın, faiz, dolar, ve hisse senedi gibi geleneksel yatırım araçlarından başka bir alternatif bilinmiyor.

Peki, nedir o alternatif? Bireysel Emeklilik Sistemi (BES). Kimileri bunu bir tasarruf aracı olarak görse de, artık öyle değil. Özellikle emeklilik şirketleri ve fon yönetim şirketlerine yatırım danışmanlığı imkanı tanındığından beri durum değişti. BES'in bu özelliğini keşfedenler, bugün sisteme giren paraların yüzde 40'ını yatırım amaçlı toplu olarak yatırıyorlar.

AK Parti, Özel'in Taleplerini Değerlendirecek! Ekonomi ve Yargı Reformu Öncelikli Konular AK Parti, Özel'in Taleplerini Değerlendirecek! Ekonomi ve Yargı Reformu Öncelikli Konular

BES, altın, dolar, faiz ve hisse senedi gibi diğer yatırım araçlarının getirilerine bir bakalım. 2024 yılının Ocak ayından bu yana BES'in ortalama getirisi yüzde 15.05 olarak gerçekleşti. Ortalama getiri derken, tüm emeklilerin fonların ortalamasından bahsediyorum, daha sonra fon bazında ayrıntılara değineceğim. Aynı dönemde enflasyon ise yüzde 11.54 olduğuna göre, BES enflasyonun 3.51 puan üzerinde getiri sağlamıştır.

Peki, fon bazında incelendiğinde BES'in performansı neyi anlatıyor? Ne altın, ne hisse senedi, ne faiz ne de dolar; enflasyon karşısında en yüksek reel getiriyi sağlayan tek yatırım aracı BES olmuştur. Eğer uzun vadeli bir yatırımdan bahsediyorsak, bu getirilere ek olarak BES'teki yüzde 30'luk devlet katkısını da hesaba katmak gerekir."