Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 2023 ve takip eden hesap dönemlerine yönelik enflasyon düzeltmesinin detaylarını belirledi. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu düzenleme ile 2023 ve sonrasındaki hesap dönemlerine yönelik enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak mali tabloların düzeltme işlemleri ve usul ve esasları belirlendi. Bu uygulama, bilanço esasına tabi gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini kapsayacak.

İsmail Koncuk: Mülakatı savunup, sonrasında altında kalan sendikacı müsveddesi... İsmail Koncuk: Mülakatı savunup, sonrasında altında kalan sendikacı müsveddesi...

Buna göre, bilanço esasına tabi gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, 2023 hesap dönemi sonuna ait bilançolarını, özel hesap dönemine tabi olanlar ise 2024'te biten hesap dönemi sonuna ait bilançolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutacaklar. Ancak parasal olmayan kıymetlerde uygulama geçerli olmayacak.

2023 hesap dönemi sonu itibarıyla yapılacak enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan kar veya zarar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak.

Önümüzdeki yıllarda, 2024 ve takip eden yıllarda geçici vergi dönemleri dahil olmak üzere, gerekli şartların varlığına bağlı olarak enflasyon düzeltmesi yapılacak. Ancak, banka ve finans kurumları, bu düzeltmeler sonucu oluşan kar veya zararları dönem kazancının tespitinde değerlendirmeyecek.

Mükellefler tarafından 2005 ile 2023 tarihleri arasında yapılan enflasyon değerlemesi sonucu oluşan önemli tutarlardaki farklar, geçmiş yıl karlarına aktarılacak ve bu karlar vergilendirilmeyecek. Bu değerler, 1 Ocak 2024 hesap döneminin başlangıç değeri olarak kabul edilecek ve bilançoların gerçek durumuna getirilmiş olacak. 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapılan ve nispeten daha kısa süreli değerleme farkları ise kazancın tespitinde dikkate alınacak.