Yerel seçimlerde alınan sürpriz sonuçlar, Türkiye'nin ekonomik açıdan en büyük illerinin tamamının CHP'nin yönetimine geçtiğini ortaya koydu. Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, kazanılan illerde ilginç veriler dikkat çekiyor. Sanayi odaklı bölgelerden olan Bursa gibi illerin de CHP'nin yönetiminde olması, ileriki dönemde ekonomik değişikliklere işaret ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılı sonu itibarıyla Türkiye'nin nüfusu 85 milyon 327 bin olarak belirlendi. Seçim sonuçlarına göre, bu nüfusun yüzde 73.59'u muhalefet partilerinin yönetimindeki illerde yaşıyor. CHP'nin kazandığı 35 belediyede yaşayan kişi sayısı 52 milyon 900 bin 730 olarak hesaplanırken, DEM Parti'nin kazandığı belediyelerdeki nüfusun payı yüzde 8.17, Yeniden Refah Partisi'nin yönettiği illerdeki nüfusun payı yüzde 3.09 ve İYİ Parti'nin yönettiği Nevşehir'deki nüfusun payı ise yüzde 0.37 olarak belirlendi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: Öğretmen Atamaları Pazartesi Günü Açıklanacak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: Öğretmen Atamaları Pazartesi Günü Açıklanacak

Cumhur İttifakı içindeki en büyük parti olan AK Parti'nin ise yönettiği illerdeki toplam nüfusun payı yüzde 22.54 oldu. MHP'nin yönettiği illerdeki nüfusun payı yüzde 2.70, BBP'nin ise yüzde 0.76 olarak ölçüldü.

Ayrıca, seçimlerde muhalefetin kazandığı illerin Türkiye'deki toplam mevduat içindeki payı yüzde 86.5 olarak hesaplandı. CHP'nin kazandığı illerdeki mevduat, Türkiye'deki toplam mevduatın yüzde 84.5'ini oluştururken, DEM Parti'nin kazandığı illerdeki mevduatın payı yüzde 1.31 olarak belirlendi.

İhracat verilerine göre, CHP'nin kazandığı illerin toplam ihracat içindeki payı neredeyse yüzde 80'e ulaştı. Ak Parti'nin yüzde 18,73'lük payıyla, bu iki parti neredeyse ihracatın tamamını oluşturuyor. Türkiye'nin 2023 yılında gerçekleşen toplam ihracatı ise 255 milyar 441 milyon dolar oldu.