Kamudanhaber- Özel haber

Anayasa Mahkemesi, kolluk personelinin görev dışında amir ya da üstlerin eylem ve işlerini olumsuz yönde eleştirmesi ve yazı yazması durumunda 6 ay süreli kademe ilerlemesine durdurma cezası verilmesini öngören hükmün Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi'nin başvurusu üzerine yapılan inceleme sonucunda, söz konusu hükümün Anayasa'nın 13. ve 26. maddelerine aykırı olduğu belirlendi.

Galatasaray, sahasında Sivasspor'u 6 golle geçti Galatasaray, sahasında Sivasspor'u 6 golle geçti

Karar gerekçesinde, söz konusu hükmün Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelini kapsadığı ve amir ya da üstlerin eleştirilmesi durumunda disiplin cezası verilmesine olanak tanıdığı ifade edildi. Kolluk personelinin asayiş ve güvenliği sağlama görevi olduğu ve bu nedenle daha katı bir hiyerarşi düzeninde çalıştığı vurgulandı. Ancak, eleştirilerin cezalandırılmasının demokratik toplumda zorunlu bir ihtiyaca karşılık gelmediği ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasının demokratik toplum düzenine uygun olmadığı sonucuna varıldığı belirtildi.

Bu kararla birlikte, kolluk personelinin amir ya da üstlerini eleştirmesi ve yazı yazması durumunda kademe ilerlemesinin durdurulması cezası uygulaması Anayasa'ya aykırı bulundu.