Emekli maaş zamlarının belirlenmesi ve düzenlemelerin yapılması konusunda gündemdeki en önemli meselelerden biri, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu. Ekonomi yönetimi, memur emeklileri ile işçi ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki zam farkını azaltmayı ve 7 bin 500 lira altındaki emekli maaşlarını artırmayı planlıyor. Ancak, deprem hasarlarının giderilmesi ve özellikle EYT düzenlemesinin yıla yansıyacak olan 500 milyar liralık maliyeti, bu adımları atmayı zorlaştırıyor.

Emekli maaş zamlarıyla ilgili yeni düzenlemeler iki aşamadan oluşuyor. İlk olarak, kök maaşı düşük olan ve 7 bin 500 liraya tamamlananlar için adım atılması planlanıyor. Bu kapsamda, en düşük emekli maaşının belirli bir seviyeye çıkarılması ve bu kapsamdaki emekli sayısının artırılması hedefleniyor.

Naci Görür o illeri açıkladı: 'Tehlikeli bir boyuta gelmiş artık' Naci Görür o illeri açıkladı: 'Tehlikeli bir boyuta gelmiş artık'

Öte yandan, memur emeklileri ile işçi ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki 11,7 puanlık zam farkının giderilmesi için de planlar yapılmış durumda. Ancak bu durum, alternatif adımlar içeriyor ve zam oranlarının eşitlenmesi halinde işçi ve Bağ-Kur emeklileri lehine oluşabilecek 5,5 puanlık bir farka dikkat çekiyor.

Ekonomi yönetimi, bütçe dengeleri ve enflasyon hedefinin zora girmemesi için hassas bir tutum sergilerken, nihai kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceği belirtiliyor. EYT düzenlemesi ise maliyetiyle dikkat çekiyor; 2023 yılında 2 milyon kişi emekli olurken, bu yıl 300 bin kişinin daha emekli olması bekleniyor ve bu durumun maliyeti 500 milyar lirayı bulacak.