Emekliler için heyecan verici bir gelişme yaşanıyor. Çalışanların emeklilik yaşı geldiğinde hem Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olacakları hem de 60 yaşında Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kapsamında ikinci bir emekli aylığı alabilecekleri duyuruldu. Bu yeni sistem, emeklilere ek gelir sağlamanın yanı sıra çalışma dönemi yaşam standardını koruma amacı güdüyor.

Kobani Davası kararları: Kime ne kadar ceza verildi? Kobani Davası kararları: Kime ne kadar ceza verildi?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), Orta Vadeli Program'ın önemli ayaklarından biri olarak hayata geçirilecek. Bu sistem, otomatik katılım sistemi ile işverenin katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşecek. İşverenlerin mevcut yükünü artırmayacak bir katkı formülü öngörülürken, emeklilikte az maaş alanlardan az, yüksek maaş alanlardan daha fazla kesinti yapılması planlanıyor. Çalışanlar, sistemden emeklilikleri geldiğinde çıkabilecekleri gibi kademeli çıkış hakkına da sahip olacaklar.

Dünya genelinde emeklilik sistemleri "kamu, işyeri bazlı ve gönüllü" olmak üzere üç farklı kategoride bulunuyor. Türkiye'de ise kamu emeklilik sistemi ile birlikte Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) uygulanıyor. TES ise ikinci basamak emeklilik sistemi olarak konumlandırılıyor.

Yeni sistemin temel amacı, hem çalışan hem de işverenin katkı sağladığı bir işyeri bazlı emeklilik sistemini güçlendirmek. TES, gelecek yıl yürürlüğe girecek ve ek emeklilik geliri oluşturacak, hane halkı tasarruflarını artıracak. Çalışanların, işverenlerin ve devletin katkıları çalışanın bireysel hesabına yönlendirilerek emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilecek. Çalışanlar, kendi fon seçimlerini yapabilecekler.

Kıdem tazminatına tabi geçmiş döneme ilişkin tüm haklar korunacak. İşveren, işçi ve devlet katkısının yüzdelik dilimleri yasa ile netleştirilecek. İşçi, bir yıldan az süre çalıştığı işten ayrılırsa sadece kendi katkısı bireysel fon hesabında kalacak. Ancak bir yıldan uzun süreli çalışılan işlerden istifa yoluyla ayrılma durumunda, bireysel fon hesabına ödenen primler hesapta kalacak ve fonlar nemalanmaya devam edecek. Tamamlayıcı emeklilikte emeklilik yaşı olarak 60 yaş öne çıkıyor. Çalışanlar, emeklilik yaşı geldiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olacakları gibi 60 yaşına geldiklerinde TES kapsamında ikinci bir emekli aylığını alabilecekler. İki emekli aylığı da herhangi bir kesinti veya oransal azalma olmadan alınabilecek. Hem on yıl çalışanlar hem de 25 yıl çalışanlar, 60 yaşlarını doldurduklarında fon hesaplarına göre ödemeler alabilecekler.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işverenlerin de katkısının olduğu yeni bir Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) modelini öngördüklerini belirterek, bu modelin tasarrufları artırmayı, sistemde kalış sürelerini uzatmayı ve işverenlerin desteğini sağlamayı amaçladığını ifade etti. Bu yeni sistemle, çalışanlar uzun vadeli tasarrufa teşvik edilecek ve refahları için daha iyi bir gelecek inşa etmelerine yardımcı olunacak.