Yüzyıllık bir tarihe tanıklık eden Türkiye, bu özel yılda emeklilere yönelik bir defaya mahsus bir ikramiye ödemesi yapmayı planlıyor. Ancak bu özel ikramiye, 2018’den beri süre gelen bayram ikramiyelerinden farklı olarak sadece bu yıla özel olarak yapılacak ve miktarı konusunda ise henüz net bir bilgi bulunmuyor. Kulislerde 5 bin lira miktarda olacağı konuşulsa da, emekli dernekleri tarafından 10 bin lira talep ediliyor.

Kimler bu özel ikramiyeden faydalanacak?

HalkTV’nin aktardığı bilgilere göre bu özel ikramiyeden sadece belirli gruplar faydalanabilecek. SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklileri başta olmak üzere, şehit yakınları, gaziler, ölüm aylığı alanlar, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar gibi gruplar bu özel ikramiyeden fayda sağlayacak. Aynı zamanda geçici köy korucuları, şeref aylığı alanlar, şampiyon sporcular ve bazı savaş gazileri de bu listeye dahil.

İkramiye ödemeleri ne zaman yapılacak?

Bu özel ikramiye, beklenildiği gibi bütçeye önemli bir yük getiriyor: 2 milyar 750 milyon lira civarında. Meclis’ten geçmesi halinde ödemelerin 16-22 Ekim tarihlerinde yapılması bekleniyor. Önümüzdeki günlerde Meclis’e gelecek olan torba yasa ile bu konudaki belirsizliklerin netleşmesi ve emeklilere ödemelerin ne zaman yapılacağı konusunda kesin bilgilerin verilmesi bekleniyor.

Emekli maaşlarına zam gelecek mi?

Emeklilere yönelik bir diğer önemli konu olan maaş zammı konusu da gündemdeki yerini koruyor. Memur zammının referans alınacağı, taban maaş üzerinden yüzde 45 zam yapılacağı ve en düşük emekli maaşının 10 bin lira olacağı iddia ediliyor, fakat bu konuda da kesin bir bilgi henüz yok.

Parti yetkililerinden açıklama

İstanbul'da suya zam geldi İstanbul'da suya zam geldi

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, emeklilere yönelik ikramiye ödemeleri konusunda açıklama yaptı. Dağ, bakanlıkların emeklilerin taleplerini ve bütçe dengesini gözeterek en doğru kararı vermek için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti ve konuyla ilgili çalışmalar tamamlandığında bilgi verileceğini belirtti.