Emekli maaşlarına yapılan zamlar, 6 aylık enflasyon artış oranının açıklanmasıyla birlikte belirlendi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri başta olmak üzere milyonlarca emekli, maaşlarındaki değişiklikleri yakından takip ediyor. Bu durum, "Kök maaş nedir? Nasıl hesaplanır?" sorularının kamuoyunda merak edilmesine ve araştırılmasına yol açtı. İşte, kök maaşın ne olduğu ve nasıl hesaplandığıyla ilgili bilgiler...

Emekli maaşlarına yapılan zam, Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından belirlendi. Haziran ayı enflasyonu aylık yüzde 3,92 olarak gerçekleşirken, 6 aylık enflasyon farkı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yüzde 19,77 olarak açıklandı. Toplu sözleşme zammı ve refah payı hariç memur maaş zammı yüzde 17,55, emekli maaş zammı ise yüzde 19,77 olarak belirlendi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi hayatını kaybetti İran Cumhurbaşkanı Reisi hayatını kaybetti

Emekli maaşlarına yapılan zamlar için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edilen önergeye göre, Emekli Sandığı, Bağkur ve SSK emeklileri yılın altı ayı için toplamda yüzde 25 zam alacak. Bu zam oranıyla birlikte SSK, Bağ-Kur ve emekli memur aylıklarına yüzde 25 zam yapılacak. Örneğin, haziran ayında en düşük emekli memur aylığı 7.901 TL iken, bu zammın ardından 9.876 TL'ye yükselecek.

Peki, kök maaş nedir? Kök maaş, yasal düzenlemeler sonrasında emekli maaşına ek zamların eklenmesiyle oluşan bir kavramdır. En düşük emekli maaşı sınırlamasıyla alt sınıra uymayan maaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ek zamla desteklenerek alt sınıra yükseltilir. Bu fark tutarı ve emekli aylığı toplandığında, emekli kök aylığı elde edilir.

Emekli kök aylığı hesaplama işlemi için SSK Emekli Aylığı Hesaplama e-Devlet hizmeti kullanılabilir. Emekliler, bu hizmete giriş yaparak kök aylıklarını hesaplayabilir ve sonuçları sorgulayabilirler.

 

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi