Elektronik sigara kullanımı, özellikle gençler arasında artmaya devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan yeni bir araştırma, bu alışkanlığın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne serdi. 2014 yılından bu yana gençler arasında popüler olan elektronik sigara kullanımı, son beş yıl içinde tütün ürünlerini geçerek en yaygın nikotin tüketim şekli haline geldi.

TÜİK'e 21 Sözleşmeli Personel Alınacak TÜİK'e 21 Sözleşmeli Personel Alınacak

Gençlerde ağır metal maruziyeti alarm veriyor

Tobacco Control dergisinde yayımlanan araştırma, 13 ile 17 yaş arası 1607 genci kapsayacak şekilde 2018 ve 2019 yılları arasında gerçekleştirildi. Araştırmanın sonuçlarına göre, elektronik sigara kullanan gençlerin idrar örneklerinde kadmiyum, kurşun ve uranyum gibi ağır metaller tespit edildi. Araştırma, kullanım sıklığı arttıkça bu metallerin seviyesinin de yükseldiğini gösterdi.

Elektronik sigara aromaları ve sağlık riskleri

Çalışmada gençler arasında en popüler olan elektronik sigara aromaları mentol, meyve ve tatlı olarak belirlendi. Nadiren kullanım gösteren gençlere kıyasla, aralıklı ve sık kullanım bildirenlerde kurşun seviyesinin sırasıyla yüzde 40 ve yüzde 30 daha yüksek olduğu tespit edildi. Ayrıca, sık kullanım bildiren gençlerde uranyum seviyesi nadir kullanımlara göre iki kat daha fazla çıktı.

Uzmanlar uyarıyor: Elektronik sigara kullanımı gençler için büyük risk

Araştırmayı yürüten bilim insanları, elektronik sigara kullanımının ergenlerde ağır metallerle maruziyeti artırabileceğini ve bu durumun beyin ile organ gelişimine zarar verebileceğini vurguladı. Uzmanlar, özellikle gençlerin bu alışkanlıktan uzak durmaları gerektiğini ve elektronik sigara ürünlerinin düzenlenmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Araştırma sonuçları, elektronik sigara kullanımının giderek arttığı Türkiye'de de endişeyle karşılanıyor.