Türkiye'de her geçen gün daha fazla tercih edilen elektrikli otomobiller, satış rakamlarında da kendini gösteriyor. Bu yılın başından itibaren yaşanan hızlı artışla, Ocak-Mart döneminde tam 8.188 elektrikli otomobil satışı gerçekleşti. Bu satışlar, toplam otomobil satışlarının yüzde 4,66'sını oluşturdu.

Yerli üretim olan Togg'un yüzde 100 elektrikli otomobil üretimi, altyapı ve teknik imkanlarla desteklenerek, Türkiye'de elektrikli otomobillere geçiş sürecini hızlandırdı. Mart ayında yaşanan satış patlamasıyla, elektrikli araçların toplam otomobil satışlarındaki payı da arttı. Son üç ayda bu pay yüzde 4,66'ya ulaştı.

TEK ENDİŞE ŞARJ İSTASYONLARININ YETERSİZLİĞİ

Ancak Türkiye'de elektrikli araçlara geçiş süreci, şarj noktalarının yetersizliği nedeniyle biraz daha yavaş ilerliyor. Mevcut durumda 6.500 şarj istasyonu bulunuyor ve bunların yüzde 60'ı İstanbul'da yer alıyor. Yılsonuna kadar şarj istasyonlarının sayısının 15.000-20.000'e çıkması bekleniyor. Anadolu'da şarj istasyonlarının artmasıyla, elektrikli otomobil sayısının da önemli ölçüde artacağı tahmin ediliyor.

TESLA'NIN GİRİŞİ REKABETİ ARTIRDI

Elektrikli otomobil sektörüne katılan yeni oyuncular, bu alandaki rekabeti de kızıştırıyor. Tesla, Türkiye pazarına Model Y araçlarıyla giriş yaptı ve 30 farklı lokasyonda Supercharger şarj istasyonları açarak şarj ağını genişletiyor. Tüm bu gelişmelerle birlikte, Türkiye'deki elektrikli otomobil satışlarının hızla artmaya devam etmesi bekleniyor.