Kamudanhaber-Özel haber 

Eğitim-Bir-Sen'de merakla beklenen Tüzük Tadil Kongresi bugün gerçekleşti. Kongrede alınan kararla yapılan oylama sonucunda 128 oya karşı 134 oyla kamuoyunda 3 dönem kuralı olarak bilinen Eğitim-Bir-Sen Tüzüğünün “Yöneticilerin Görev Süresi” başlıklı 33. Maddesi’nde değişikliğe gidildi. 33. Madde’de yapılan değişiklikle artık aynı göreve 3 defadan fazla seçilememe yasağı tarih oldu.

Gerçekleşen bu değişiklikle, Eğitim-Bir-Sen’de artık ölünceye kadar başkanlık yapabilmek mümkün hale geldi. Emeklisi gelen şube başkanı, Emekli Memur-Sen çatısı altında emekliliğinde de Emekli Memur-Sen şube başkanı olma imkânına sahip.

Tüzük Tadil Kongresinde yapılan bir başka değişiklikle de temayül yoklaması şeklinde yapılan ilçe başkanlığı seçimlerinin 2022 Ekim ayından itibaren Şube seçimleri sonrasında yapılacağı öğrenildi.

Kamuoyunda büyük beklenti oluşan profesyonel sendikacı maaşlarının öğretmen maaşına eşitlenmesi konusunda herhangi bir önerge verilmediği ve bu konunun oylama konusu olarak gündem olmadığı bilgisine ulaşıldı.

Şimdi gelin bu sürece nasıl gelindiğini birlikte anımsayalım…

Öncelikle, 262 üst kurul delegesinin katılımıyla alınan kararlara saygı duyulmak zorunda olunduğunu vurgulayalım. Kararlar içimize sinmemiş olabilir, beğenmeyebiliriz, eleştirebiliriz, öyle de yapıyoruz zaten… Ancak saygıyla karşılıyoruz. Eğitim-Bir-Sen’de 3 dönem kuralı gereği, önümüzdeki Ekim ayında yeniden şube başkanlığına aday olamayacak olan 23 şube başkanından birçoğunun bu kuralın kaldırılması için harekete geçtiği konuşuldu. Bu hareketin öncülüğünü de görev süresi sona eren Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı Erol Ermiş ve Eğitim-Bir-Sen 6 Nolu Şube Başkanı İdris Şekerci’nin üstlendiği iddia edildi. Bu tartışmalar devam ederken gözler Ali Yalçın’a çevrildi. Ali Yalçın’ın 12 yıl önceki “Tapusunu da Verelim” çıkışı, internet medyasında yer alınca tartışmalar alevlendi. Ali Yalçın’ın whatsapp grubundan: “Ben 3 dönem görev yapacağımı bilerek seçildim. Benim tavrım net. Oyum hayır.” dediği öne sürüldü. Bu arada “3 dönem kuralı kaldırılsın.” kampanyasının öncülüğünü üstlenen Erol Ermiş’in geçmişte 3 dönem kuralının getirilmesi için verdiği imza piyasaya sızdırıldı. Bunun üzerine medyada, “kavga büyük” yorumları yapılmaya başlandı. Ali Yalçın’ın yaklaşımını “İstemem yan cebine koy.” şeklinde yorumlayanlar bile çıktı. Ancak bugünkü oylama sonuncunda 262 üyenin 128’inin değişiklik aleyhinde 134’sının da değişiklik lehinde oy vermiş olması, farkın sadece 6 oyda kalması; sadece 4 oyun taraf değiştirmesiyle sonucun değişecek olması; Ali Yalçın’ın samimiyetinin bir göstergesi olarak görülmelidir. Ali Yalçın’ın bu tavrını kürsüde de gösterdiğini ancak sonuca saygı duyacağını belirtiğini de buradan açıklayalım.

Diğer yandan; uzun bir süredir Genel Başkan Ali Yalçın’la görüş ayrılığı yaşadıkları konuşulan Genel Başkan Yardımcıları Hasan Yalçın Yayla, Atilla Olçum, Şükrü Kolukısa ve Genel Sekreter Latif Selvi’nin 3 dönem kuralının kaldırılması konusunda da Ali Yalçın’la ters düştükleri görüldü. 4 Genel Başkan Yardımcısı 3 dönem kuralının değiştirilmesi konusunda Erol Ermiş, İdris Şekerci ve görev süresi sona eren 23 şube başkanına destek verdiler. İlçe başkanlığı seçimi konusundaki teklifin de 3 dönem kuralıyla birlikte oylanmasıyla bir nevi plesibit örneğinin sergilenmesi, 4 Genel Başkan Yardımcısına zaferi getirdi.

Tüzük Tadil Kongresini Sonuçları bakımından değerlendirecek olursak:

·         İlk defa Eğitim-Bir-Sen Tüzük Tadil Kongresi, adeta bir Genel Merkez seçimi havasında geçti.

·             Ali Yalçın, ilk defa kaybetti. Ali Yalçın’ın Genel Başkanlığı tartışmaya açıldı. Eğitim-Bir-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu üyelerini ve Ali Yalçın’ı da seçen Genel Kurul’un yarısı Ali Yalçın’ın yanında durmadı. 4 Genel Başkan Yardımcısı kendisine karşı tavır sergiledi.

Ali Yalçın, bu tabloyu iyi değerlendirmelidir. Bu tablo da imzalanan Toplu Sözleşmenin etkisini görmezden gelmemeli.

·             Genel Başkan Yardımcıları Hasan Yalçın Yayla, Atilla Olçum ve Şükrü Kolukısa ve Genel Sekreter Latif Selvi’nin önümüzdeki seçimlerde Ali Yalçın’ın listesini çok rahat delebileceklerini ya da Ali Yalçın’a rakip bir liste oluşturdukları takdirde şanslarının olduğunu kanıtlamış oldular.

·             Önümüzdeki günlerde camia da Eğitim-Bir-Sen’de bir Genel Başkan sorunu var mı? Ya da Genel Merkez Yönetim Kurulu sorunu mu var? Sorularının cevabı aranmaya başlanacaktır. Çünkü; tabiri caizse Genel Kurul tam ortadan ikiye bölünmüş bir tablo verdi.

·             Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı Erol Ermiş ve Eğitim-Bir-Sen 6 Nolu Şube Başkanı İdris Şekerci, Ali Yalçın’ın desteğini almadan; Genel Başkan Yardımcıları Hasan Yalçın Yayla, Atilla Olçum, Şükrü Kolukısa ve Genel Sekreter Latif Selvi’nin desteğiyle zafere uzandılar.

·             Eğitim-Bir-Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Talat Yavuz: Genel Başkan Ali Yalçın’ın da şubesinin başkanı olarak; Ali Yalçın’la, yol arkadaşları Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı Erol Ermiş ve Eğitim-Bir-Sen İstanbul 6 Nolu Şube Başkanı İdris Şekerci arasında kalarak renk vermezken; Eğitim-Bir-Sen İstanbul 1 Nolu, Eğitim-Bir-Sen İstanbul 2 Nolu ve Eğitim-Bir-Sen İstanbul 5 Nolu şube başkanları, Ali Yalçın’dan yana tavır koyarak bu defa kaybeden tarafta yer aldılar.

·             Bu kongrenin sonucunda, artık şube başkanlarının 3 dönemi bitmeyecek olan Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3, 4 ve 6 Nolu Şubelerinin seçimlerinde iki listenin yarışması beklenmelidir.

·             Bu sürecin doğal bir sonucu olarak, Eğitim-Bir-Sen İstanbul 1, 2 ve 5 Nolu Şubelerde de ikinci listelerin çıkması kaçınılmaz görünmektedir.

Gelelim Ahmet Gündoğdu faktörüne; her ne kadar sesi soluğu çıkmasa da bugün zafer kazanarak 3 dönem kuralını değiştiren şube başkanlarının Ahmet Gündoğdu’ya olan bağlılıkları bilinmekte… Ali Yalçın’ın, bu kongrede Karadeniz bölgesinde kan kaybettiğini söylemek de yanlış bir söylem olmaz.

3 Dönem karşıtı grup; Ali Yalçın’ın ifadesiyle “Tapuyu alamasa da tapuya ortak oldu, denilebilir.”

Gönül isterdi ki Eğitim-Bir-Sen’in en üst kurulu olan Genel Kurul Tüzük Değişikliği yerine her geçen gün daha da yoksullaşan öğretmenlerin sorunlarını görüşüp, profesyonel sendikacı maaşlarını öğretmen maaşına eşitleseydi. Ama başta da söylediğimiz gibi Genel Kurul’un kararına saygı duyacağız…

 

Murat Kenan Erdem