Maliye, son yılların en kapsamlı çalışmasıyla kira gelirlerinin tümünü vergilendirmeyi amaçlıyor. Mart ayında bir önceki yıla ait kira gelirleri için beyanname verilmesi gerekiyor. Ancak vergi denetimleri sırasında ortaya çıkan bir durum, bazı normal para transferlerinin EFT masrafı ödememek için "Kira" olarak işaretlendiği. Bu yöntemle ödeme alanlar şimdi ev sahibi olmadığını veya kira geliri bulunmadığını ispat etmek zorunda kalıyor.

Maliye, bütün kira ödemeleri ile "Diğer" olarak işaretlenip yapılan para transferlerini inceliyor. "Diğer" işaretli bütün düzenli ödemeler de kira geliri sayılıyor. Para transferlerinde ödemeye ilişkin seçeneklerin yanlış seçilmesi veya ilgisiz seçeneklerle ödeme yapılması sorun yaratmaya başladı.

Maliye Bakanlığı, tahmini olarak 1 milyon 300 bin ile 2 milyon arasında kiralık konutun tümünden elde edilen geliri vergilendirmeye çalışıyor. Banka transferlerinde ödeme türünün "Kira" olarak işaretlenmesi, bütün işlemlerin incelenmesine neden oluyor. İnceleme sırasında ilgisiz ödemelerin de kira olarak gösterildiği belirlendi.

Maliye, tapu kayıtları, Mernis kayıtları ve banka kayıtlarını karşılaştırmalı olarak ele alıyor. Kirada evi olduğu halde gelir beyan etmeyenlere, nüfus kayıt sistemine bakılarak, evinde oturanın kim olduğu soruluyor ve beyanname vermesi isteniyor.

Bakan Tekin: Eğitim sadece Bakanlığın, okulların ve öğretmenlerin işi değil Bakan Tekin: Eğitim sadece Bakanlığın, okulların ve öğretmenlerin işi değil

2008'de Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan genel tebliğe göre, konut kiralarında aylık kira ödemesinin 500 Türk Lirasının üzerinde olması durumunda bu ödeme banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı aracılığıyla gerçekleştirilmeli.