DSÖ Direktörü Tedros Ghebreyesus'un, "X Hastalığı" olarak adlandırılan ve potansiyel olarak Covid'den 20 kat daha ölümcül olabileceği düşünülen bir hastalıkla mücadele için uluslararası işbirliği çağrısı yaptığı bir açıklama yapıldı. Ghebreyesus, Davos'ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, dünya genelinde bir pandemi anlaşması oluşturulması gerektiğini vurgulayarak ülkeler arasında bu anlaşmanın Mayıs ayına kadar gerçekleştirilmesini umduğunu belirtti.

Sıfır Araç Alımlarında Proforma Fatura Uyarısı! Gerçek Faturaya Dikkat Sıfır Araç Alımlarında Proforma Fatura Uyarısı! Gerçek Faturaya Dikkat

Konuşmasında, Covid-19 salgını sırasında kaybedilen birçok hayatın, yeterli bakım ve kaynak eksikliği nedeniyle kurtarılamadığını ifade eden Ghebreyesus, genişleyebilecek bir sağlık sisteminin önemine dikkat çekti. Ayrıca, DSÖ'nün pandemilere karşı daha etkili bir mücadele için önlemler almaya başladığını, pandemi fonu kurmayı planladığını ve Güney Afrika'da bir teknoloji transfer merkezi oluşturmayı hedeflediğini açıkladı.

Eşitlik konusuna vurgu yaparak, yüksek gelirli ülkelerin aşı stoklarına dikkat çeken Ghebreyesus, Güney Afrika'da kurulan mRNA teknoloji transfer merkezinin amacının, yerel aşı üretimini artırmak ve aşı erişimindeki eşitsizliği azaltmak olduğunu belirtti.