Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile 2024-2028 mali yıllarını kapsayan işbirliği süreci hakkında bilgi verdi. Bu çerçevede, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye ilk üç yıl içinde ilave 18 milyar dolarlık finansman sağlayacağı program yürürlüğe girdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu kredi anlaşmasına ilişkin görüşlerini paylaştı. Kara, "Dünya Bankası ile yapılan kredi anlaşması ekonominin gidişatını değiştirmese de birçok açıdan olumlu bir gelişme" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Türkiye, 4 kat daha fazla mesai yapıyor Türkiye, 4 kat daha fazla mesai yapıyor

Prof. Dr. Kara, Dünya Bankası kredisinin olumlu yanlarını dört maddeyle açıkladı: Uzun vadeli ve uygun koşullu bir finansman olması, ekonominin Batı'ya yönelme mesajını güçlendirmesi, ülkenin potansiyeline olan güveni göstermesi ve dönüşümlerin yükünü azaltması.

Hakan Kara, "Batı'ya yönelme" yorumunun yanlış anlaşıldığını belirtti ve Körfez ülkeleriyle olan kişisel ilişkilere dayalı anlaşmalar yerine şeffaf ve belirli çerçevelere sahip finansman kaynaklarına yönelmenin kastedildiğini vurguladı.