Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yapmış olduğu çağrı, alkol ve şekerli tatlandırılmış içecekler gibi sağlıksız ürünlere eklenen küresel vergi dilimlerinin az olduğunu belgeleyen yeni değerlendirmeler yaptı.

DSÖ tarafınca yapılan bilgilendirmede, birçok ülkenin daha sağlıklı uygulamalara örnek olmak açısından, vergileri değerlendirmediğini gösteren yeni bilimsel sonuçların ortaya çıktığını vurguladı.

Küresel açıdan her yıl 2,6 milyon insan alkolden ve 8 milyondan fazla kişilerin de sağlıksız yeme alışkanlığı yüzünden yaşamını yitirdiğinin altını çizildiği bilgilendirmede, alkole ve alkolsüz içeceklere vergi eklenmesinin, ölüm oranlarını düşüreceğini ileri sürdü.

Yapılan bilgilendirmede, bunun gibi içecekleri vergi uygulayan ülkelerin yüzde 50’si içme suyunu da vergi koyduğu, DSÖ'nün bu durumun tam tersini istediği söylenildi.

Yaklaşık olarak 108 ülkenin bu içecekleri vergilendirdiği ifade edilen duyuruda, dünya çapında ortalama olarak tüketim vergisinin, içeceklerin maliyetinin sadece yüzde 6,6 rakamlarında yer aldığını söyledi.

Çok az  olarak 148 ülkenin alkollü içeceklerin tüketiminde ulusal seviyede tüketim vergisi yapıldığı, diğer bir açıdan şarap için birçoğu Avrupa'da olan en az 22 ülkede özel tüketim vergisinden muaf tutulduğu ifade edildi.

Yer alan açıklamada, DSÖ direktörlerinden Dr. Rudiger Krech'in bu konuya bağlı, "Sağlıksız ürünlerin vergilendirilmesi daha sağlıklı nüfuslar yaratır. Daha az hastalık ve zayıflama ve kamu hizmetlerinin sağlanması için hükümetlere gelir gibi getirilerle toplum genelinde olumlu bir dalgalanma etkisi yaratır. Alkol söz konusu olduğunda vergiler, şiddetin ve trafik kazalarının önlenmesine de yardımcı olmaktadır." cümlelerini kullandı.

Turkcell'in yeni yönetim kurulu belli oldu Turkcell'in yeni yönetim kurulu belli oldu

Yapılan bilgilendirmede, içki içmeyi düşürmek için 2017'de alkol vergisini yükselten Litvanya ülkesi örnek gösterildi. Bu gibi ülkelerde alkol nedeniyle hastalıkların ve ölümlerin düştüğü vurgulandı.

Konuya ilişkin olarak, Tüketim vergisinin tüm şekerli tatlandırıcı eklenmiş ve alkollü içeceklerin de dahil edilmesini isteyen DSÖ, ülkelere yardımcı olmak niyetiyle alkol vergisi politikalarına yönelik teknik bilgiler içeren kılavuzu paylaştı.