18 Ocak 2024 tarihinde döviz kurları rekor seviyelere tırmandı. Dolar ve Euro'da yaşanan yükseliş, yatırımcıları endişelendirdi. İşte günün döviz fiyatları ve ekonomik gelişmeler...

Dolar/TL kuru, eylül ayı başından bu yana kademeli bir yükseliş göstererek 30.18 seviyesine kadar ulaşarak yeni bir zirve kaydetti. Euro/TL ise sınırlı bir yükseliş eğiliminde bulunuyor.

Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haftalık para ve banka, döviz rezervi, menkul kıymet hareketlerini açıklayacak. Bankacılar, öncü verilere göre toplam rezervlerin artacağını, ancak net rezervlerin belirgin bir şekilde gerileyeceğini öngörüyorlar. Verilerin açıklanmasıyla birlikte yatırımcılar, yabancıların tahvil alımları ve gösterge tahvil ihalesine ilişkin bilgileri takip edecekler.

Mevduat faizleri, 2023'ün son günlerinde yüzde 50'li seviyelerden yüzde 40'lara doğru geriledikten sonra yatay bir seyir izliyor. TCMB'nin likiditeyi çekmeye devam etmesine rağmen likidite fazlası 280 milyar TL civarında seyrediyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bugün, emekli maaş artışı değişikliğinin de ekleneceği çalışma hayatıyla ilgili kanun teklifinin görüşmeleri başlayacak. Emekli maaşlarına yapılacak yeni artışın bütçeye maliyeti 200 milyar lira olarak öngörülüyor.

Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Mart ayında faiz indirimlerine başlama olasılığını düşürmesiyle birlikte ABD Hazine tahvillerinin getirilerinde artış yaşanıyor. Küresel piyasalarda dolar bir ayın zirvesine yakın seyrediyor.

TL, dolar karşısında eylül başından bu yana günlük sınırlı değer kaybını sürdürüyor. Dolar/TL, geçen hafta 30.50'ye kadar yükseldikten sonra haftayı 30.1 civarında tamamladı ve Foreks piyasalarında gün içi en yüksek 30.18'e çıkarak rekor kırdı. Euro/TL ise 32.98 bandında işlem görüyor.

Türk Eğitim-Sen'den Mülakatı Savunanlara Karşı Sert Açıklama Türk Eğitim-Sen'den Mülakatı Savunanlara Karşı Sert Açıklama

Geçen yıl yüzde 36.6, Aralık ayını yüzde 2.2 kayıpla kapatan TL'deki kayıplar, Ocak ayında bir miktar artarak yüzde 2'ye ulaştı.

Yerel seçimlere yaklaşırken asgari ücret gibi etkenlerin Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini aşma riski piyasanın gündeminde. TCMB'nin faiz kararı öncesinde enflasyon endişeleri artarken, piyasa tahminleri bu yıl sonu için yüzde 40'ın üzerinde faiz artışı öngörüyor.