Dolar/TL kuru, yaklaşık bir aylık aranın ardından bugün tekrar 27'nin üzerine çıkarak yükselişini sürdürdü.

Dolar/TL kuru, 24 Ağustos'taki Merkez Bankası'nın 750 baz puanlık faiz artışının ardından 27 seviyesinin altına gerilemişti. Ancak 25 günlük bir aranın ardından kur, bugün tekrar 27 seviyesini aşarak yükselişe geçti.

Bu yükselişin ardında, önümüzdeki günlerde açıklanacak olan Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı ve ABD, İngiltere ve Japonya gibi önemli merkez bankalarının politika faiz kararlarının etkili olması bekleniyor.

Özellikle, TCMB'nin faiz kararı oldukça merak ediliyor. TCMB, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle son dönemde kademeli olarak faiz artışlarına devam ediyor. Bu haftaki toplantısında da bir haftalık repo faizini artırarak yüzde 30'a çıkarması bekleniyor. Bu hamle, kur üzerindeki etkisini sürdürebilir.

Analistler, Erdoğan'ın faiz artırımına rağmen yüksek seyreden enflasyon karşısında ne kadar sabırlı olacağını izlemeye odaklanıyorlar. TCMB'nin önümüzdeki aylarda faiz artışlarına devam etmesi bekleniyor ve anketlere göre 2023 sonu faiz tahminleri yüzde 35 seviyesinde bulunuyor.

20 bin öğretmen ataması kılavuzu yayınlandı 20 bin öğretmen ataması kılavuzu yayınlandı

Bu yükselişlerin yanı sıra, TCMB'nin kur korumalı mevduata (KKM) yönelik zorunlu karşılık oranlarını yükseltmesinin de kur üzerinde etkisi gözleniyor. Bankacılar, bu hamlenin yaklaşık 300 milyar TL'ye yakın TL likiditesini sistemden çekebileceğini tahmin ediyorlar.