Türkiye’de devlet memurlarının disiplin süreçlerini düzenleyen mevzuatta önemli bir değişiklik gerçekleştirildi. 10 Ekim 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak askeri kurumlarda görev yapan memurların disiplin işlemleri konusundaki yetki, tamamen Millî Savunma Bakanlığı’na devredildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe giren bu düzenleme, disiplin yetkilerinin kurumlar bazında daha net ve merkezi bir şekilde belirlenmesini hedefliyor.

Yetki Alanı Genişliyor

Yönetmelik değişikliği ile Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği’nin 2. maddesine “d” bendi eklendi. Bu ekleme, disiplin amirleri ve üst disiplin amirleriyle ilgili düzenleme yetkilerinin kapsamını genişletiyor.

Millî Savunma Bakanı’na bağlanan disiplin yetkisi, aşağıdaki askeri kurumları kapsayacak:

Millî Savunma Bakanlığı (merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı)

Genelkurmay Başkanlığı

Kara Kuvvetleri Komutanlığı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Millî Savunma Üniversitesi

Harita Genel Müdürlüğü

Daha önce yönetmelik, kritik bazı kurumlarda disiplin yetkilerini üst düzey makamlara vermişti. Buna göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yetki Başkanlık Divanı’na, Millî İstihbarat Teşkilatı’nda Cumhurbaşkanı’na, Adalet Bakanlığı’nda Adalet Bakanı’na, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nda ise kurul başkanına aitti.

Yeni bent ile birlikte, askeri kurumlardaki sivil memurların disiplin süreçleri artık tek bir çatı altında, Millî Savunma Bakanı’nın yetki alanına girmiş oldu. Yönetmelik, yayımlandığı tarih olan 10 Ekim 2025’te yürürlüğe girdi.

10 Ekim 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile; 29 Nisan 2021 tarihli ve 3935 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konan yönetmeliğin 2. maddesinin ikinci fıkrasına “d” bendi eklenmiş oldu. Buna göre; Millî Savunma Bakanlığı ve bağlı tüm askeri kurumlarda disiplin işlemleri Millî Savunma Bakanı’nın yetkisine bağlandı.

İnsan dışkısından beton ürettiler: Yüzde 42 daha sağlam
İnsan dışkısından beton ürettiler: Yüzde 42 daha sağlam
İçeriği Görüntüle

Yönetmelik hükümleri, yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek ve hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütecek.