Kahramanmaraş merkezli 11 ilde etkili olan depremler ve son yıllarda artan sel felaketleri, Türkiye'de afetlerin ciddiyetini bir kez daha gündeme getirdi. Bu bağlamda, zorunlu deprem sigortası (DASK) yerine daha geniş bir kapsam sunan zorunlu afet sigortası (ZAS) çalışmaları başladı. Yeni sistem sayesinde poliçe sahipleri, deprem ve sel gibi afetlere karşı daha kapsamlı bir sigorta güvencesine sahip olacaklar.

Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO'su Erol Esentürk, ZAS ile ilgili yaptığı değerlendirmede, bu uygulamanın hem konutları hem de içindeki eşyaları kapsayacağını belirtti. Buna göre, vatandaşlar tek bir prim ödeyerek, afetler nedeniyle oluşabilecek zararlara karşı geniş kapsamlı bir sigorta poliçesi sahibi olabilecekler.

Bakan Yerlikaya'dan ilk açıklama: 'Polis Merkezi Amirimiz K.Ü ve Ekipler Amirimiz G.Ö. maalesef şehit olmuştur' Bakan Yerlikaya'dan ilk açıklama: 'Polis Merkezi Amirimiz K.Ü ve Ekipler Amirimiz G.Ö. maalesef şehit olmuştur'

Erol Esentürk ayrıca, DASK'ta mevcut olan 3 bin 16 lira olan metrekare teminat bedelinin 6 bin liraya yükseltileceğini açıkladı. Yeni düzenlemeye göre teminatlar, enflasyona endeksli olarak her ay artacak ve DASK da bu endekslemeye tabi tutulacak.

ZAS'ın getireceği önemli bir değişiklik ise artık eşyaların da sigorta kapsamına girmesi olacak. Sigorta yaptırılırken, "ev sahibi misiniz, kiracı mısınız" gibi sorular sorularak, ev sahibi olanlar sadece konut için ZAS yaptırabilecekken, kiracılar ise konutlarındaki eşyalarını da kapsayan bir poliçe satın alabilecekler.

Erol Esentürk, ZAS'ın 2024 başından itibaren yürürlüğe girmesinin beklendiğini ve sürecin ilerleyişini önümüzdeki günlerde göreceklerini belirtti.