2027 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında mesleki ve teknik eğitim sisteminde önemli değişiklikler yapılması hedefleniyor. Okul yönetim sisteminin iyileştirilmesiyle okullardaki karar alma süreçlerine tüm paydaşların katılımı sağlanacak. Mesleki eğitimde ders seçimi dahil olmak üzere karar süreçlerinde özel sektörün ve ailelerin de görüşleri alınacak.

Bu kapsamda özel sektörle mesleki ve teknik eğitim kurumları arasındaki iş birliği artırılacak. Sektör içi okul, sektöre entegre okul, bölge okulu ve ihtisaslaşmış meslek liseleri gibi modeller yaygınlaştırılacak. Ayrıca mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesinde açılan meslek ortaokullarının sayısının artırılması planlanıyor.

Meslek Lisesi Öğrencilerine İşletmelerde Uygulamalı Eğitim

Öncelikli sektörlerde faaliyet gösteren firmaların eğitim merkezi altyapıları ve imkanları tespit edilerek mesleki ve teknik eğitim öğrencilerinin bu imkanlardan yararlanması sağlanacak.

AYM’den Okul Değiştirme Cezası Kararı: Eğitim Hakkı İhlal Edildi
AYM’den Okul Değiştirme Cezası Kararı: Eğitim Hakkı İhlal Edildi
İçeriği Görüntüle

Firmalarla yapılacak protokoller kapsamında öğrencilerin işletmelerde uygulamalı eğitim almalarının önü açılacak. Staj ve işletmede mesleki eğitim süreçlerinin niteliğini artırmak amacıyla işletmelerde görev yapan usta öğretici ve eğitici personele yönelik meslek içi eğitim projeleri geliştirilecek.

Pilot illerde mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin eğitim aldığı işletmelerdeki usta, usta öğretici ve yöneticilere; meslek etiği, ahilik kültürü, iş sağlığı ve güvenliği, iletişim ve iş pedagojisi alanlarında eğitimler verilecek.

Meslek Liselerinde Yeni Alan Ve Dallar Açılacak

Mesleki ve teknik ortaöğretimde alan ve dal açma-kapama süreçleri yerel ihtiyaçlar ve sektör talepleri doğrultusunda yürütülecek. Sektörün ihtiyaçlarına ve teknolojik gelişmelere uygun yeni alan ve dalların açılması hedefleniyor.

Ayrıca öğrencilerin akademik, mesleki, dijital, sosyal ve duygusal becerilerini geliştirmeye yönelik kapsayıcı bir ölçme ve değerlendirme sistemi oluşturulacak. Dijital eğitim teknolojilerinin değerlendirilmesinde sektör temsilcilerinin katkıları alınacak.

Öğretmen ve yöneticilere yönelik hizmet içi eğitimler düzenlenirken mesleki eğitimde kullanılacak öğretim araçları ve içerikleri de geliştirilecek.

Meslek Lisesi Öğrencilerine Burs Ve Eğitim Desteği

Mesleki ve teknik eğitim alan öğrencilerin iş gücü piyasasına geçişlerinin kolaylaştırılması da hedefler arasında yer alıyor.

Gençlerin öncelikli sektörlerdeki mesleki eğitim programlarına yönlendirilmesi amacıyla burs ve eğitim desteği gibi çeşitli teşvik mekanizmaları uygulanacak.

Özel sektörle iş birliği içerisinde bölüm ve alan bazında ihtiyaç planlaması yapılacak, bölgesel ve sektörel beceri ihtiyaç haritası oluşturulacak.

Bunun yanı sıra özellikle organize sanayi bölgelerinde bulunan meslek liseleri ile yükseköğretim kurumlarının program, yönetim, insan kaynakları, finansman ve fiziki altyapı bakımından eşleştirilmesi planlanıyor.

Mesleki ve teknik eğitim sürecinin bütüncül şekilde planlanması ve eğitim kademeleri arasında birbirini tamamlayan programların geliştirilmesi de 2027 yılı hedefleri arasında bulunuyor.