Prof.Dr. Görür: Çok endişe ettiğim bir yer var! Prof.Dr. Görür: Çok endişe ettiğim bir yer var!

CNN Türk ekranlarında yayınlanan Gece Görüşü programında Hande Fırat ve Zafer Şahin'in sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni dönemde ekonomiye ilişkin izlenecek politikalarla ilgili mesajı verdi. 

ENFLASYONLA MÜCADELE

Türkiye'nin ve aynı zamanda dünyanın da temel meselesi olarak nitelediği enflasyon ile ilgili açıklamalarda bulunan Yılmaz, şöyle konuştu:

''Dünyanın da bizim de temel meselemiz. Bir taraftan da dünyada resesyon riski var. Son 3 yıla baktığımızda reel tarafta çok güçlüyüz. Şimdi enflasyon ile topyekün mücadele zamanı. Bir tarafında işin para politikaları var. Bundan ibaret değil bir taraftan maliye politikası ile uyumlu olmalı. Sektörel politikalar da enflasyonu etkiliyor.''

KURDAKİ DALGALANMALAR

Son zamanlarda kurda yaşanan yukarı yönlü hareketliliğe değinen Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, kurda yaşanan dalgalanmanın farklı etkileri olduğuna dikkati çekti.

Kurda önemli olanın kontrolden çıkmaması olduğunu söyleyen Cevdet Yılmaz, bundan sonrası için yapılabilecekleri söyledi:

''Kurun farklı etkileri var. Geçişkenliği var. Enflasyona yansıma söz konusu olabiliyor. Bir yandan rekabeti artırıp turizme katkı sağlayıp cari açığa olumlu yansıyabiliyor. Önemli olan kontrolenden çıkmaması. Bizim izlediğimiz serbest kur rejimi. Oluşan arz talepleri günlük değişimleri küçük küçük absorbe edebiliyorsunuz. Çok büyük hareketlenmeler olmaz, küçük küçük hareketlerle kendi dengesini bulur. Önemli olan temellerdir. Dövizin arzı ve talebidir bu. Bizim bir kur tahminimiz söz konusu değil. Spekülasyonlarla sadece mücadele ederiz. İhracatımızı artırdıkça, döviz kazandırıcı hamleler yaptıkça kur da düzene girecektir.

Cari açığı aşağı çekerken, tasarruf oranlarını artırmak gerekiyor. Bizim amacımız tasaruffları cazip hale getirerek yatırımlarını sürdürmek. Bizim tercihimiz gerek insana yatırım, gerek şehirlere yatırım yapmak. Ama bunu da sağlam kaynak ve tasarruflarla ortaya koymak. Yatırımları desteklemeye devam edeceğiz. Yatırım kalkınmanın özü temeli. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi yatırım, istihdam, üretim ihracat. Türkiye'nin klasik sorunu nedir? AK Parti'den de geri gidin. Bu yeni değil. Cari açık.''

FAİZ POLİTİKASINDA İZLENECEK YOL

Ekonominin dümenine Mehmet Şimşek'in geçmesiyle beraber piyasaların en fazla merak ettiği konulardan biri olan faiz politikasına ilişkin de açıklamalarda bulunan Cevdet Yılmaz, şu ifadeleri kaydetti:

''Amaç ve araç meselesi önemli. Merkez Bankası hükümetin çizdiği politikayı benimsiyor. Bunun ötesinde Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığı var. Kaynaklarını yönlendirme imkanları var. Merkez Bankası genel hedeflerle uyumlu olacak şekilde değerlendirmesini yapacaktır. Merkez Bankası kanununda şu var. Hükümetlerin istihdama ilişkin politikalarına destek olma misyonu var. Merkez Bankası dünyadaki ve Türkiye'deki konjonktürü değerlendirip gerekli adımları atacaktır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Şimşek ve ekibine güvenini ifade etti. Nihai amaç enflasyonu düşürmek. Buraya giderken kullanılması gereken yöntem ve araçlar biraz teknik meseleler. Amaç değişmez ama şartları değerlendirirsiniz. Amaç sürekli istikrar içinde büyümek. Enflasyon sosyal dengeleri bozucu etkileri olan da bir hadise. Enflasyon ile kararlı bir şekilde mücadele etmek durumundayız. Eninde sonunda makul seviyelere taşıyacağız.

Önümüzdeki süreçte maliye politikalarımız daha netleştikçe finansal piyasalar etkili şekilde işleyecek. Önemli olan yatırımcının fiilen ödediği faiz. Bunu tabi aşağı çekmemiz lazım ki yatırımcı daha az faiz ile yatırımını gerçekleştirsin. Ben sanayide üreticilere kredilerle rahatlatıcı adımların atılması gerektiğini inanıyorum. Toplamda macro dengeleri gözetmek gerekiyor. İlgili kurumlarımız değerlendirecektir. Önümüzdeki dönemde arzı sanayi sektöründe geliştirmeye dönük çabalarımıza devam edeceğiz. Üreticilerin yanında KOBİ'lerin yanında olmaya devam edeceğiz.''