Akaryakıt satışlarında yeni dönem: Tek fiyat politikası 15 Mayıs'ta başlıyor Akaryakıt satışlarında yeni dönem: Tek fiyat politikası 15 Mayıs'ta başlıyor

Okulların yeniden açılmasıyla birlikte, adenovirüs vakalarında artış gözlemleniyor. Uzmanlar, çocuklarda sıkça görülen bu salgına karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor.

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Seda Çevik Kaya, adenovirüsün özellikle okul çağındaki çocuklar arasında daha sık görülmeye başladığını belirtiyor. Dr. Kaya, "Çocuklar okulda birbirleriyle yakın temas halinde oyun oynuyorlar ve el hijyenine yeterince dikkat etmiyorlar. Bu durum, hastalığı taşıyan bir çocuğun diğerlerine hızla bulaşmasına neden olabiliyor. Adenovirüs enfeksiyonunda, gözlerde yanma ve batma gibi şikayetler ortaya çıkıyor; ağılıyormuş gibi sulanma ve akıntı da sıkça görülüyor" diyor.

Adenovirüsün belirtileri arasında bulunan göz lekelerine dikkat çeken Dr. Kaya, "Hasta kişi virüsü ailesindekilere bulaştırabilir. Adenovirüs, erişkinlerde korneayı etkileyebilir ve gözde leke oluşumuna yol açabilir. Bu durum, gözlerde şiddetli yanma hissi, ağlama gibi akıntılarla birlikte görülebilir. Bu nedenle, hastalık sırasında doktor kontrolünde ilaç kullanmak önemlidir. Bilinçsiz ilaç kullanımı korneada incelmeye ve hatta körlüğe neden olabilir" uyarısında bulundu.

Adenovirüse karşı alınabilecek önlemleri sıralayan Dr. Kaya, "Hastalık sırasında lens kullanımına ara verilmeli, makyaj yapılmamalı, el hijyenine dikkat edilmeli, yüz havlusu ortak kullanılmamalı ve hasta çocuğun yastık kılıfı sık sık değiştirilmelidir" dedi.