Ali Öztunç'un verdiği bilgilere göre, geçen yıl dolaylı vergiler yüzde 101,4 oranında artarak 2 trilyon 9466 milyar liraya yükseldi. Aynı dönemde doğrudan vergiler de yüzde 74,6 oranında artış göstererek 1 trilyon 555 milyar liraya çıktı. Dolaylı vergilerin payı bir önceki yıla göre 3,3 puan artarak yüzde 65,5'e çıktı.

Öztunç, bu vergi artışının enflasyon oranının üzerinde olduğuna dikkat çekiyor. TÜİK'in enflasyon oranını doğru kabul edersek, vergi gelirlerinde reel olarak yüzde 9,4 oranında bir artış yaşandığını belirtiyor. Milli gelir büyüme oranının yüzde 4 civarında kaldığı göz önüne alındığında, 2023 yılında vatandaşın vergi yükünde ciddi bir artış meydana geldiği sonucuna varılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'enflasyon' mesajı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'enflasyon' mesajı!

Özellikle dolaylı vergilerin ve doğrudan vergilerin yüksek oranda arttığı bir dönemde, Öztunç adaletsiz vergilendirmenin dar gelirlileri olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Motorlu taşıtlar ÖTV'sindeki artışa da vurgu yaparak, bu durumun Türk tüketicisinin otomobil erişimini zorlaştırdığını ve vergi yükünü daha da artırdığını belirtiyor.