Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu tarafından, 32 milyon çalışanı yakınen etkileyen iş kanunlarında düzenleme için süreç başladı. Tatil ücretleri, çalışma saatleri, esnek çalışma düzenine kadar birçok ana maddede yeni gelişmeler yaşanacak.

Ücreti yatırmayan ya da eksik ödeyenler ceza yağacak. Söz konusu ücretin günlük ya da maktu (kesintili) tespiti netlik kazanacak. Genel tatil ücretini yatırmayana cezası verilecek.


Mevcut esnek çalışma şartları devreye girecek, çocuk çalışanlara yönelik mevzuat yeniden gözden geçirilecek. Beştepe'de gerçekleşen Türk İş Kanunu Hazırlık Toplantısı'nda Anayasa hükümleri dışında, 20 farklı kanundaki çalışma hayatındaki mevzuat karmaşasına çözüm üretilecek.

İş Kanunu, (2003 tarihli) 1952 tarihli Basın İş Kanunu, 1967 tarihli Deniz İş Kanunu'nda düzenlemeye gidilecek.


Farklı yasalarda bulunan değişiklikkler tek bir temel Türk İş Kanunu ile tamamlayıcı bir yapıya oluşturacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bu çalışmalar kapsamında işçi ve işveren tarafının yaşadıkları sıkıntılara ilişkin düşüncelerini dinlemişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından oluşturulan 4 yıllık stratejik planlamada değişikliklere ilişkin ipuçlarına değinildi.

Stratejik planda bulunan tespitlere göre çalışan tarafında hayati önem arz eden ücretin eksik yatırılması ya da ödenmemesine yönelik uygulamalar yeniden gözden geçirilecek.

Ücretin yatırılmasında kast unsurunun aranması, idari para cezası açısından caydırıcılık unsurunu düşürdüğü vurgulandı. Planda değerlendirilen bazı tespitler şu şekilde:

Mevcut kanunda ücretin günlük ya da maktu belirlenmesine ilişkin bir düzenleme yer almıyor. Bu sebepten dolayı 28, 29,30, 31 gün sürdüğü takdirde ücretin ne şekilde verileceği, ödeme konusunda farklı yöntemleri doğuruyor.

İZİNLER DE DEĞİŞECEK
Çalışma saatlerinin belgelendirilmemesine ilişkin idari para cezası belirlenemediğinden çalışanların haklarının tespit edilmesi, ihtilafların ortadan kaldırılması zorlaştırıyor. Genel tatil ücretinin ödenmemesinde idari para cezası açıkça belirtilmediği içinsıkıntılar görülüyor. Yıllık ücretli izin hükümleri yeniden değerlendirmeye alınacak.

İş Kanunu kapsamında yer almayan çocuk çalışanlarla ilgili mevzuat düzenlemesine gidilecek. İş Kanunu'nda iş sözleşmesinin sendikal nedenle fesih konusunda tespitine ilişkin ölçüt yer almıyor.


İŞTE YENİ DÖNEMDE

ABD Tarafından Kritik Veri Açıklandı! Altın ve Döviz Piyasalarında Son Durum Ne? İşte Detaylar ABD Tarafından Kritik Veri Açıklandı! Altın ve Döviz Piyasalarında Son Durum Ne? İşte Detaylar
  • Ücreti ödemeyen, eksik yatırına cezaları yükselecek.
  • Ücretin günlük ya da maktu belirlenmesi netlik kazanacak.
  • Genel tatil ücreti ödemeyene cezası belirlenecek.
  • Mevcut esnek çalışma değişiklikleri etkinleşecek.
  • Çocuk çalışanlara yönelik mevzuat gözden geçirilecek.

SENDİKALI ÇALIŞAN SAYISI ÇOĞALDI
Türkiye genelinde sendikalı işçi sayısı, 2 milyon 495 bin 423'e çıktı. Buna göre, 16 milyon 395 bin 275 işçiden yüzde 15.22'sine denk düşen 2 milyon 495 bin 423'ünün herhangi bir işçi sendikasına üyeliği yer alıyor.

Toplam 20 iş kolu içerisinde en fazla işçinin buulunduğ iş kolu, 4 milyon 222 bin 728 işçiyle "Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar" oldu. Bunu 1 milyon 976 bin 475 işçiyle "metal" ve 1 milyon 670 bin 363 işçiyle "inşaat" iş kolu olarak belirlendi.