Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkan Yardımcısı ve Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, sendikanın düzenlediği eğitim seminerinde çalışanların vergi yükü, sendikal örgütlenme ve çalışma koşullarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Alemdar, çalışanların hem kazançları hem de tüketimleri üzerinden yüksek miktarda vergi ödediğini söyledi. Vergilendirmede gelir düzeyinin esas alınması gerektiğini belirterek çalışanların yıl içinde ücret kaybına uğramamasını istedi.
Eyüp Alemdar, TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Koop-İş Sendikası Genel Başkanı:
"Ülkemizdeki gelir vergisinin yüzde 65'ini çalışanlar ödüyor. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı. Ocak ayında aldığımız ücreti, aralık ayında da almak istiyoruz. İşçiler, oransal olarak kuyumcudan, avukattan, müteahhitten daha fazla vergi vermemeli."
Sendikal örgütlenme oranlarına dikkat çekti
Alemdar, Türkiye'de sendikal alanda çözüm bekleyen çeşitli sorunlar bulunduğunu ifade etti. Ekonomik koşullar nedeniyle çalışanların geçim sıkıntısı yaşadığını, özel sektörde örgütlenme konusunda da sorunların devam ettiğini söyledi.
Türkiye genelindeki sendikal örgütlenme oranının yüzde 15'in üzerine çıkamadığını belirten Alemdar, özel sektörde ise bu oranın yüzde 6'yı geçmediğini kaydetti. Bu oranların dünya geneli ve özellikle Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında düşük olduğunu ifade etti.
Alemdar, yüz binlerce işçinin sosyal haklardan yoksun şekilde, güvencesiz ve esnek çalışma koşullarında bulunduğunu söyledi. Sendikal örgütlenmenin çalışma hayatındaki kayıt dışılık, sosyal güvence ve çalışma kuralları açısından etkili olduğunu savundu.
Sendikanın çalışanlara ses olmak anlamına geldiğini belirten Alemdar, örgütlü çalışma hayatının iş ve gelecek güvencesinin yanı sıra adaletli bir vergi düzeni açısından da gerekli olduğunu ifade etti.
Dyson ve Benetton'da görüşmeler devam ediyor
Koop-İş Sendikası'nın 125 bini aşkın üyesi bulunduğunu aktaran Alemdar, sendikanın kendi işkolunda lider konumda olduğunu söyledi. Koop-İş'in TÜRK-İŞ bünyesinde ikinci, Türkiye genelinde ise beşinci büyük sendika olduğunu belirtti.
Sendikanın Türkiye'deki çeşitli mağazalarda örgütlendiğini ifade eden Alemdar, işyerlerinin büyük bölümünde toplu iş sözleşmelerinin imzalandığını kaydetti.
Dyson ve Benetton işyerlerinde ise ilk dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin sürdüğünü açıkladı. Alemdar, bu işyerlerinde çalışan sendika üyeleri için de kazanımlar elde etmeye çalıştıklarını söyledi.
AVM'lerde haftada iki gün izin uygulaması
Alemdar, Koop-İş'in alışveriş merkezlerinde örgütlü olduğu mağazalarda çalışma süreleri ve izin haklarına ilişkin düzenlemeler yapıldığını belirtti.
Sendikanın örgütlü olduğu işyerlerinde öne çıkan uygulamalar şöyle sıralandı:
-
Haftalık çalışma süresinin 40 saat olarak uygulanması
-
Haftada iki gün izin verilmesinin yaygınlaştırılması
-
Ücretlerde artış sağlanması
-
Sosyal yardımlar ve ikramiyelerde düzenlemeler yapılması
-
İzin haklarının geliştirilmesi
Alemdar, toplu iş sözleşmelerinde mevcut hakların korunmasının yanı sıra yeni hakların eklenmesi için çalıştıklarını söyledi. Yapılan düzenlemelerin çalışanların aile bütçesine katkı sağlamayı, tecrübelerinin karşılığını almalarını ve çalışma koşullarını geliştirmeyi amaçladığını ifade etti.





