Geçtiğimiz günlerde Arınç'ın 14 Mayıs tarihinde yapılması planlanan 2023 seçimlerinin Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla ertelenmesi yönündeki açıklamaları, siyasetin gündeminde bomba etkisi yarattı.

Bülent Arınç'ın açıklamalarına CHP ve İYİ Parti'den peş peşe açıklamalar geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu söz konusu sözleri hedefe alarak, seçimlerin zamanında gerçekleşeceğini, Anayasal olarak da böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyledi.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu da parti olarak politikalarının seçimlerin zamanında yapılması yönünde olduğunu, erken seçim kararına karşı tavırlarının net olduğunu açıkladı. 

AK Parti'den yapılan açıklamada ise deprem dolayısıyla gündemlerinde seçimlerin olmadığını, bu konuların tartışılmasının şu anki atmosferde doğru olmadığı belirtildi.

Siyasetin gündemini alevlendiren tartışmaların ardından Halk TV yazarı İsmail Saymaz'a konuşan Bülent Arınç, seçimlerin savaş hali dışında ertelenemeyeceği şeklindeki yorumlara yanıt verdi.

Arınç, yeni bir tartışmanın kapılarını aralayacak son açıklamasından şu ifadeleri kaydetti:

“Savaş hali dışında olmazmış. Ayet-i kerime mi var? Allah’tan korkun. 78’inci maddeyi meclis yaparsa olacak tabi, tepeden inme olsun demiyorum ki. Partilerin uzlaşmasıyla mümkün olursa…”

“Her tedbiri alıp “Seçimi yapabiliriz” diyorlarsa vallahi memnuniyetle, en önce ben koşarım”

“Engelleri aşmak mümkün. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle bile aşıldı. Senin partili cumhurbaşkanın var. Sen bunları kendine alıştırdın da… Efendim, savaş olmadıkça bilmem ne. Savaş mı olsun yani? Bu savaştan beter bir durum. Bu yaraların sarılmasından sonra benim tercihim, 2024 Martı’nda mahalli seçimle birlikte yapılsın. 1999’da geçirdik böyle bir şey. Geç olur diyorlarsa, yine teklifim, kasım ayı. Üçüncü tercihim, hangi tarihte anlaşırsanız, eylül olur, ağustos olur, size bırakıyorum. Ama ben haziranda olamayacağını düşünerek, bu teklifi yapıyorum.