Küresel piyasalarda tüm dikkatler Fed'in sıkılaşma mesajlarına çevrildi. 2013'teki sıkılaşmayı sert bir etkiyle yaşayan gelişmekte olan piyasalar açısından verilecek mesajlar özellikle önem sunuyor.

Fed'in 2022 sıkılaşma patikası Bloomberg HT’de Sabah Raporu programında da ele alındı.

Açıl Sezen ve Gökhan Şen geçtiğimiz dönemlerdeki parasal sıkılaşma ile piyasaların şu aşamada karşı karşıya olduğu parasal sıkılaşma arasında ciddi farklar olduğuna dikkat çekti.

Şen, sıkılaşma döngüleri arasındaki farkları şöyle yorumladı:

Geçtiğimiz yıllarda bir bilanço resesyonu olduğu için farklıydı. Bugün sistemdeki aşkın rezervlerin getirisi ve götürüsü çok farklı bir durumda. Fed’in bono alıyor olması, Fed para basıyor piyasaya sürüyor gibi bir durum oluşturmaz. O zaman sert satışlar gelmezdi. Bugünün farkı biraz krediler bacağında canlanma var çünkü özel sektör finansal olarak daralmıyor. Aşkın rezervler dönüp kredi olursa, bu sefer enflasyonu hiç kontrol altına alamazsın. Bunu sistemde bırakıp üstüne faizleri arttırdığı zaman o kadar para ödemek zorunda kalıyorsun bu da hazineden gidiyor. Faiz artışları Mart’ta başlar. Haziran’da, Eylül’de ve Aralık ile birlikte dört faiz artışı olur. Piyasa beklentisi bu yönde.

Finansal koşullar daha da daralırsa bu bazı problemlere yol açabilir. Bilanço sıkılaşma mesajının verileceğini ama o günün bugün olmadığını söylemesini bekliyorum. Bugün bu konuyu konuşursa riskli varlıklar bu durumdan etkilenir. Geçen seferki parasal sıkılaşma ile bugünkü parasal sıkılaşma arasında piyasa açısından ciddi farklar var. Operasyonun nasıl yapıldığını gördük. Bu sebeple nasıl bir şey olduğunu artık biliyoruz. İkincisi, rehberlik tarafından da işi iyi götürüyorlar. Savrulma var ama ne olduğunu söyleyerek bu işi yapıyorlar. Müthiş bir dönüşüm gerçekleştirdiler.