2023 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) listelerinden seçime katılan dört parti, yerel seçimlerdeki toplam oy oranlarını bile geçemedi. Bu dört parti, yerel seçimlerde yüzde 1,69 oy almasına rağmen CHP listelerinden Meclis'e 38 milletvekili gönderdi. İYİ Parti ise, CHP ile bölgesel işbirliği yaparak bir milletvekili kazandı.

Milli Eğitim Bakanı’ndan kendisine “bekâ sorunu” diyen CHP’ye ilişkin açıklama Milli Eğitim Bakanı’ndan kendisine “bekâ sorunu” diyen CHP’ye ilişkin açıklama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde 14 Mayıs 2023'te yapılan genel seçim öncesinde kurulan altılı masada bulunan partilerin, 31 Mart yerel seçimlerinde aldıkları oy oranları büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Altılı masayı oluşturan Saadet Partisi (SP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi (GP) ve Demokrat Parti (DP) CHP çatısı altında seçime girmişti. İYİ Parti ise ayrı bir şekilde seçime katılmış ve CHP ile bölgesel işbirliği yapmıştı. Bu dört parti toplamda 38 milletvekili gönderirken, İYİ Parti ise bir milletvekili kazandı. Böylece toplamda 39 milletvekili CHP listelerinden seçildi.

Partilerin oy oranları ve milletvekili sayıları şu şekildedir:

  • Saadet Partisi (%1,09 oy oranı, 10 milletvekili)
  • DEVA (%0,33 oy oranı, 15 milletvekili)
  • Demokrat Parti (%0,20 oy oranı, 3 milletvekili)
  • Gelecek Partisi (%0,07 oy oranı, 10 milletvekili)

31 Mart yerel seçimlerinde elde edilen sonuçlar, dört parti için oldukça düşük bir oy oranına işaret etti. Bu dört parti, toplamda yüzde 1,69 oy oranıyla 38 milletvekili kazandı. İYİ Parti ise yüzde 3,8 oy oranıyla sadece bir il ve birkaç ilçe ve belde belediyesini kazanabildi. İYİ Parti'nin katılımıyla birlikte, beş partinin oy oranı yüzde 5,46 oldu. SP, bu oy oranıyla sadece bir ilçe ve iki belde belediyesini kazanırken, diğer partiler herhangi bir başarı elde edemedi. Bu partilerin Meclis'te temsil edilmesiyle Saadet ve Gelecek Partisi 20'şer, DEVA 15 ve DP ise 3 milletvekiliyle temsil edilmektedir.