37 yaşında olan Apoorva Mehta, Amazon'da lojistik mühendisi olarak çalışırken, girişimcilik aşkı onu San Francisco'ya sürükledi. Ancak başlangıçta, onu bekleyen sadece belirsizlikler ve başarısızlık denemeleriydi. Kendi şirketini kurma fikriyle yanıp tutuşan Mehta'nın aklında somut bir plan yoktu.

Citi'den Türk lirası için flaş açıklama: Dolar karşısında uzun vadede TL'yi tercih edin Citi'den Türk lirası için flaş açıklama: Dolar karşısında uzun vadede TL'yi tercih edin

"Amazon'daki işimden ayrıldım çünkü kendi işimi kurmak istedim, ama ne yapacağım konusunda hiçbir fikrim yoktu." dedi.

Yenilgilerden doğan başarı

Mehta, girişimcilik serüveninde yaklaşık 20 farklı girişimde bulundu. Oyun şirketleri için reklam platformlarından avukatlara özel sosyal ağlara kadar birçok alanda denemelerde bulundu, ancak ne yazık ki hiçbiri beklenen başarıyı getirmedi.

Ancak kader, onu bir gün evindeki boş buzdolabına yönlendirdi. Mehta, bu basit ama etkili ilham anını şu sözlerle ifade etti: "Yiyecek sıkıntısı sürekli bir problem haline gelmişti ve bu sorunu sadece benim yaşamadığımı fark ettim."

Instacart'ın doğuşu

2012 yılında, internet üzerinden hemen hemen her şeyi satın alabiliyorken, neden gıda alışverişimizi de online olarak yapmayalım fikriyle Instacart hayata geçti. Mehta'nın kurduğu bu çevrimiçi market teslimat uygulaması, kısa sürede milyonların hayatına dokundu.

Başlangıçta, Mehta girişim hızlandırıcı programı Y Combinator'a başvurmayı kaçırdı. Ancak pes etmedi ve uygulamasıyla bu kuruluşun ortaklarını etkileyerek, bir altı paket bira teslimatıyla kendine bir yer buldu. Bu, onun için büyük bir dönüm noktasıydı.

Kuzey Amerika'nın yeni alışveriş trendi

Instacart, şu anda Kuzey Amerika'da 14.000'den fazla şehirde hizmet veriyor. Kroger, Costco ve Wegmans gibi büyük market zincirleriyle işbirliği yaparak, 80.000'den fazla mağazadan alışveriş imkanı sunuyor.

Şirketin SEC dosyasına göre, 2012'den bu yana 20 milyar üründen fazlasını içeren 900 milyondan fazla sipariş başarıyla teslim edildi. Ancak Mehta, şirketin bu büyüme ivmesinin ardından CEO'luk görevinden ayrıldı ve yakında 11 yıllık serüvenine veda edecek.