Erdoğan'dan Türk Metal Sendikası'na taziye ziyareti Erdoğan'dan Türk Metal Sendikası'na taziye ziyareti

Borsa İstanbul'da yaşanan çalkantılı dönemler ve artan faizler nedeniyle yatırımcı sayısında önemli bir düşüş yaşandı. Son iki haftada 920 bin kişi hesaplarını kapatarak borsadan çıktı. Böylece, son dört yılda 1 milyondan 8.5 milyona yükselen yatırımcı sayısı, olumsuz gelişmelerin etkisiyle 7 milyon 653 bin 30'a geriledi.

Borsadaki çalkantının ardında, yeni halka arzlarda beklenen getirinin sağlanamaması ve genel olarak piyasadaki belirsizlik etkili oldu. Özellikle Gübretaş hisselerindeki büyük çöküş, yatırımcı sayısındaki düşüşte önemli bir rol oynadı.

Borsadaki yatırımcı sayısındaki artışta, negatif reel faizlerin etkili olduğu belirtiliyordu. Ancak seçim sonrasında faizlerdeki hızlı artış ve halka arzlardaki beklentilerin karşılanamaması, yatırımcıları borsadan uzaklaştırdı.

2023 yılında BIST 100 endeksi TL bazında yüzde 35.6 artış kaydetse de, dolar bazında bakıldığında yatırımcısına yüzde 14.1 kayıp yaşattı. Bu durum, yatırımcıların enflasyonun gerisinde kaldığı ve dolar bazında kayıp yaşadığı bir yıl olarak öne çıkardı.