Öğretmenliğin seçmeli ders olarak okutulacağının ardından uzmanlardan eleştiriler geliyor.
Eski YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) pedagojik formasyon eğitiminde son kararına ilişkin,
“YÖK, yasaların ‘bir uzmanlık mesleği’ olarak tanımladığı öğretmenliği, ‘seçmeli ders’ statüsünde uzaktan eğitimle de verilebilecek pedagojik formasyon eğitimine indirgedi” dedi. 

Peki YÖK’ün kararı neydi?
 “Eğitim fakülteleri dışında başta fen edebiyat ve ilahiyat fakülteleri olmak üzere formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerde örgün eğitim ve öğretim süresi içinde üçüncü yarıyıldan itibaren pedagojik formasyon eğitiminin verilmesine, pedagojik formasyon eğitimi derslerinin formasyon eğitimi alabilecek programlardaki öğrencilerin bu dersleri seçmeli dersler kapsamında almalarına imkân tanınmasına, öğrencilerin formasyon eğitimi derslerini Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslarına göre alabilmelerine” karar verildi.

Eşme,
Bu karar, kökleri 1848’e kadar uzanan öğretmen okullarının yerini alan ve 40 yılda yeni yeni toparlanmaya başlayan eğitim Fakültelerinin sonu demektir.

Bu karar, bir tek matematik sorusu çözemeden hatta matematikten negatif puan alarak fen edebiyat fakültelerine giren adayların matematik öğretmeni olmalarının yolunu açmıştır.

Bu kararla atanma şansı yok denecek kadar az olan yüz binlerce gence öğretmen olma umudu verilecek ve atanmayan öğretmen sayısı milyonları bulacaktır.

Başta eğitim fakülteleri olmak üzere tüm öğretmenler eğitimciler, öğretmen örgütleri bu kararın geri alınması için demokratik tepkilerini gecikmeden ortaya koymalıdır.”