Pandemi terimi artık korona ile kafamızda iyice yer etmişken, şimdilerde üçlü pandemi kabusu dört bir yanımızı sardı.

Uzmanlar şuanki durumun Influenza, RSV ve Covid-19 olmak üzere epidemi olduğunu ifade ediyor.

Pandemi döneminde ise Covid türevleri haricindeki salgınların yüzde 9'lara kadar gerilediği, önlemlerin gevşetilmesiyle bu oranın yüzde 39'lara tekrar çıktığı belirtiliyor.

ÇOCUKLARI OKULA GÖNDERMEYİN UYARISI

Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, soğuk günlerin de gelmesiyle birlikte ortaya çıkan solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat çekti.

Tevfik Özlü, Grip, RSV, rinovirüs, parainfluenza, COVID, diğer coronavirüsler ve adenovirüslerin şuanda okullarda oldukça yaygın olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Şu sıra okula giden çocuğu olan ailelerde hastalık eksik olmuyor. Solunumyolu enfeksiyonlarının biri bitmeden, diğeri başlıyor. Öğretmenler, okul çalışanları da aynı durumda. Grip, RSV, rinovirüs, parainfluenza, COVID, diğer coronavirüsler, adenovirüs gibi pek çok virüs dolaşımda.

Bu tür enfeksiyonlarda kreşler, anaokulları ve ilkokullardan başlamak üzere okullar adeta fidelik işlevi görür. İlk aşamada öğrenciler kendi aralarında virüsü birbirlerine bulaştırırlar. Ardından okuldan evlere ve topluma ikinci dalga yayılır.

Bu zinciri kırmanın en etkili yolu; hasta olan, semptomu olan çocukların bir hafta evde izole olması ve okula gönderilmemesi.

Ancak okula, kreşe gidemeyen hasta çocukların, büyükannelere, büyükbabalara bırakılması enfeksiyonu risk gruplarına taşır. Bu yaş gruplarında enfeksiyon daha ağır ve komplike geçebiliyor. Torun sevgimiz, kırılma noktamız olmasın."