57 ülkeden 187 katılımcının yer aldığı bir ankette hangi patojenin bir sonraki pandemiyi doğuracağı sorusunda influenzayı uzmanların yüzde 57'si birinci, yüzde 17'si de ikinci sıraya yerleştirdi.

Travel Medicine and Infectious Disease adlı hakemli dergide paylaşılan araştırmayı yapan Dr. Jon Salmanton-García, virüsün genel olarak gelişim gösterdiği ve evrimleştiğini ifade eden çalışmalardan dolayı böyle bir tahmin olduğunu savundu. Köln Üniversitesi'nden Dr. Salmanton-García "İnfluenza her kış ortaya çıkıyor" şeklinde ifade etti.

Türkiye'nin en iyi 10 lisesi belli oldu Türkiye'nin en iyi 10 lisesi belli oldu

"Bu salgınların küçük pandemiler olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar az çok kontrol altına alınıyor çünkü bunlara neden olan farklı varyantlar yeterince öldürücü değil. Ama bu sonsuza kadar böyle gitmeyecek."

Diğer bir taraftan COVID-19 pandemisinden dolayı dünyanın artık yabancı olmadığını söyleyen Dr. Salmanton-García, "COVID-19 pandemisinde bir solunum yolu virüsü pandemisine nasıl yaklaşılacağına dair pek çok şey öğrendik" şeklinde belirtiyor:

"Bunlar arasında sosyal mesafe, el temizliği, yüz maskeleri, aşılamaya yeniden odaklanma ve sağlık kurumlarına güven yer alıyor. Buna paralel şekilde kurumlar da çok şey öğrendi. Hayati önem taşıyan hazırlık ve gözetim faaliyetleri artık daha iyi finanse ediliyor."

Uzmanların bir sonraki pandemi beklentisinde grip virüsünü, henüz netleşmeyen bir hastalığı ortaya koyan X Hastalığı yakıdan takip etti. Bu patojen katılımcıların yüzde 21'inin ilk, yüzde 14'ünün de ikinci sırasında bulunuyor. SARS-CoV-2 ise uzmanların yüzde 8'inin birinci, yüzde 16'sının da ikinci sırarsında değerlendiriliyor.

Çalışmanın ayrıntıları  27-30 Nisan'da Barselona'da gerçekleşecek Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıklar Derneği (ESCMID) görüşmesinde ele alınacak.

Perşembe günü Dünya Sağlık Örgütü kuş gribinin insanlara bulaşma riskinin yüksek risk taşıdğını belirtmişti. 2020'den beri etrafta olan ve milyonlarca kuşun hayatını kaybetmesine neden olan A(H5N1) varyantının memelilere sıçraması bu riskin en öneml unsurlarından bir tanesi.

İnsanlarda "olağanüstü derecede" yüksek ölüm riskini taşıyan virüs ABD'nin 12 eyaletinde sığırlara sıçrarken, ineklerle yakından temas eden bir insan da enfekte olmuştu.