Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), katılımcılara yeni bir destek dönemi sunuyor. Kısmi ödeme yönetmeliği yayınlandı ve bu yönetmelikle birikimlerin yüzde 50'sine kadar olan kısmının ihtiyaçlar için kullanılabilmesinin önü açıldı. İşte BES'te yeni destek dönemine dair detaylar...

Hangi Durumlarda Kullanılabilir

Kısmi ödeme hakkı, eğitim, evlilik, konut alımı veya doğal afet gibi durumlar için kullanılabilecek. Ayrıca, devlet katkısının yüzde 20 ila 25'i de çekilebilecek.

Bakan Şimşek'ten Avrupa Birliği Hakkında Açıklama! "İlişkilerimizde Değişime Gidiyoruz" Bakan Şimşek'ten Avrupa Birliği Hakkında Açıklama! "İlişkilerimizde Değişime Gidiyoruz"

Yürürlük Tarihi

Yönetmelik 2024 Mart sonunda yürürlüğe girecek.

Başvuru Koşulları

  • Katılımcılar kısmi ödeme hakkını kullanabilmek için en az 5 yıl süreyle BES'te olmalı ve başvuru tarihi itibarıyla aylık brüt asgari ücretin en az 5 katı kadar katkı payı ödemiş olmalıdır.
  • Kısmi ödeme talep formu, emeklilik şirketinin internet sitesinde katılımcı adına oluşturulan güvenli sayfadan alınabilecektir.

Kullanım Şartları

  • Katılımcılar kısmi ödeme alma hakkını, kısmi ödeme tarihinden itibaren üç yıl içinde kullanabilecekler. Ancak, bu süre içinde emeklilik, vefat veya maluliyet gibi istisnai durumlar haricinde sözleşmeyi sistemden çıkaramayacaklar.

Bir Defaya Mahsus

  • Katılımcılar kısmi ödeme hakkını bir defaya mahsus kullanabilecekler.

Tapu İbrazı Şartı

  • Konut alımı için kısmi ödeme hakkından faydalanan katılımcılar, başvuru tarihinden iki ay öncesine kadar veya kısmi ödeme tarihinden itibaren iki ay içinde aldıkları konutun kendi adlarına en az yüzde elli sahiplik payını gösteren tapu belgesinin bir nüshasını ibraz etmelidirler.

Evlilik Belgeleri

  • Evlilik durumunda başvuruda bulunanlar, başvuru tarihinden önceki iki ay içinde veya kısmi ödeme tarihinden itibaren iki ay içinde evlendiklerini gösteren nüfus kayıt örneği ile başvurularını belgelendirmelidirler.

Devlet Katkısı İndirim Yaptırımı

  • Emeklilik şirketi, sistemde kalma taahhüdünü yerine getirmeyen katılımcılara ödenen devlet katkısı tutarını, gecikme zammı oranına göre hesaplanan faiziyle birlikte katılımcıya ödenecek tutardan keserek vergi dairesine ödeyecek.

Afetlerde Sınırlama Yok

  • Genel hayata etkili afet ilan edilen bölgelerde, afetten zarar gören katılımcılar, doğal afetin meydana geldiği tarihi takip eden 6 ay içinde kısmi ödeme başvurusunda bulunabilecekler. Bu kapsamda yapılan başvurularda süre ve birikim sınırı şartları aranmayacak.

Eğitimde 21 Yaş Sınırı

  • Eğitim için kısmi ödeme hakkından yararlanmak isteyen katılımcılar, başvuru tarihinde 21 yaşını aşmamış olmalıdır.

Bu yeni destek dönemi, BES katılımcılarına daha fazla esneklik sağlayarak birikimlerini belirli ihtiyaçlar için kullanabilme imkanı sunuyor.