Mart ayının getirdiği EYT başvuruları dalga dalga geldi ve toplamda 1.8 milyon kişiye ulaştı. Bu gelen başvuruların 1 milyonunun üzerindeki kısmı zaten sonuçlandırıldı. Maaşını alan birçok EYT'li, bu maaşlarını gruplar halinde almaya başladı. Mart ayında başvurusunu tamamlayan EYT'liler özellikle şanslıydı, çünkü Nisan ayı maaş farkı, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait maaşlarını ve bayram ikramiyelerini topluca alabildiler. Fakat Nisan ayında başvuranlar için durum biraz farklı oldu; Ramazan bayramı ikramiyesini kaçırsalar da diğer ödemeler onların hakkı oldu.

İşlemleri Tamamlanmayanlar İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Henüz işlemleri tamamlanmayan EYT'lilerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu noktaların bazıları şunlar:

Bağ-Kur Borcu Durumunuzu Kontrol Edin

Eğer daha önceden ödenmemiş bir Bağ-Kur borcunuz bulunuyorsa, emeklilik işlemleriniz durduruluyor. Bu borcu ödediğinizde işlemler yeniden başlıyor. Borcunuzun olup olmadığını e-devlet üzerinden öğrenebilirsiniz.

Bağ-Kur Tescilinizi İnceleyin

Daha önce yapılmış bir Bağ-Kur tesciliniz varsa, bunu e-devlet üzerinden kontrol edin. Eğer tescil kaydınız varsa, bu durum süreci uzatabilir.

Başka Bir SGK Müdürlüğünde Dosyanız Var mı?

Başka bir bölgede çalışmanız durumunda, o bölgenin SGK müdürlüğünde bir dosyanız olabilir. Bu dosyaların birleştirilmesi gerekmektedir.

Genel Sağlık Sigortası Borcunuzu Ödeyin

Genel Sağlık Sigortası borcu olan Bağ-Kur'luların da emeklilik işlemleri yapılamıyor. Bu nedenle borcunuzu kontrol edip ödemeniz gerekmektedir.

Hizmet Birleştirmesi Yapıldı mı?

Farklı kurumlarda çalışmaları olan EYT'lilerin bu hizmetlerini birleştirmesi gerekebilir.

Eksik Prim veya Yıl Kontrolü Yapın

EYT'nin şartlarına uyup uymadığınızı kontrol edin.

Başvuru Tarihinizi Gözden Geçirin

Başvuru tarihiniz, işlemlerin sırasını belirler.

SGK'da Yoğunluk Var mı?

Yoğunluk, sürecin uzamasına sebep olabilir.

19 Mayıs'ta ücretsiz olacak toplu taşımalar belli oldu 19 Mayıs'ta ücretsiz olacak toplu taşımalar belli oldu

Avans Ödeme İmkanı

Yukarıda belirtilen adımları kontrol etmenize rağmen maaşınız bağlanmamışsa, avans alma imkanınız bulunmaktadır. Bu süreç, 3 Mart'tan itibaren 90 gün içinde maaşı bağlanmayan EYT'lilere avans talep etme fırsatı vermektedir. Bu durumda 3 asgari ücret kadar avans alınabiliyor.

Asgari Ücretin Artması ile Avans Miktarı da Artacak

Asgari ücretin Temmuz zammı ile avans miktarı da artacak. 3 Mart tarihinde başvuran bir EYT'linin henüz maaşı bağlanmadıysa, 2 Haziran'dan itibaren yazılı olarak başvurup avansını alabilecek. Avans alınan miktar sizin SGK'da biriken maaşınızdan yüksek ise, kalan kısım sonraki maaşlarınızdan 1/4 oranında taksitler halinde kesilecek.