Fahiş kira ve yükselen konut fiyatları, dar gelirlilerin yaşam mücadelesini derinleştirirken, barınma krizi ortaya çıktı. Ev sahibi olmak ise adeta hayal olurken, şirketler bu soruna çözüm bulmak için "kademeli satış" modellerine yöneliyor. Örneğin, bir şirket "aşamalı konut sahibi olma sistemi"ni benimsiyor; önce konutun arsa payı alınıyor, ardından inşaat maliyeti ödenerek iki aşamada ev sahibi olunuyor. Bu model, önce Başakşehir ve Ispartakule'de uygulanmış, Ispartakule'deki arsa payları 890 bin TL'den başlayan fiyatlarla satılmıştır. Benzer bir yaklaşım, Pendik projesinde de hayata geçirilmiş, burada 2+1 dairenin arsa payı 1 milyon 550 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulmuş.

Başka bir şirket ise, 2 yıl içinde 10 farklı projede 20 milyar liralık yatırım yapacağını açıklamış ve bu projeler arasında erişilebilir fiyatlı konut üretimi de bulunuyor. Bu projede, konut bedeli önce 'arsa', sonra 'inşaat maliyeti' şeklinde iki aşamada alınacak.

Deprem yardımını hesabına geçiren eski kaymakama 160 yıl istendi Deprem yardımını hesabına geçiren eski kaymakama 160 yıl istendi

Ayrıca, bu yıl gayrimenkulde yeni enstrümanların devreye girmesiyle küçük yatırımcılar için yeni modellerin ortaya çıkması bekleniyor. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 'Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları' için hazırlıklarını tamamlamasının ardından, proje fonlarının da ilgi göreceği öngörülüyor. Bu modelle şirketler, fon aracılığıyla sağladıkları finansmanla büyük projelere yatırım yapabilecek ve küçük birikimlere sahip tüketiciler de bu projelere ortak olabilecek.