Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan kira artışlarındaki sınırlamalarla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek olan kira artışında %25 sınırı uygulamasının devam etmeyeceğini belirtti.

Bakan Tunç, kira zamlarını düzenlemek amacıyla başlatılan ve 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek olan yüzde 25 sınırı uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tunç, "Yüzde 25 kira artışı durumunun sürmesine gerek kalmayacak." şeklinde konuşarak, uygulamanın sona ereceğini duyurdu. Ayrıca, Tunç konuşmasında arabuluculuk uygulamasını başlattıklarını da vurguladı.

"GEREK KALMAYACAK"

Bakan Tunç, TV100 yayınında kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Sorulan uygulamanın 1 Temmuz 2024'te sona erip ermemesiyle ilgili soruya Tunç, "Durumun sürmesine gerek kalmayacak." yanıtını verdi.

Kobani Davası kararları: Kime ne kadar ceza verildi? Kobani Davası kararları: Kime ne kadar ceza verildi?

Tunç, kira artışıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Kiralarda fahiş kira artışı nedeniyle mağduriyet oluşmaması için TBMM'de yüzde 25'le sınırlandırıldı. Sonrasında yine bu artışla ilgili endişeler devam etti ve 1 yıl daha uzatıldı. Temmuz itibarıyla sona ermiş olacak tabii bir anda fahiş artış olmaması için kanun koyucunun takdiri söz konusu oldu. 1 Eylül'den itibaren kira davalarında arabuluculuk dönemini başlattık. Yüzde 25 kira artışı durumunun sürmesine gerek kalmayacak."

OLAYIN GEÇMİŞİ

Yüksek enflasyon nedeniyle kiralardaki aşırı artışları önlemek amacıyla hükümet, 11 Haziran 2022 - 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında geçerli olan, kira artışını yüzde 25 sınırına bağlayan bir düzenleme getirmişti. Ancak, sorunun devam etmesi üzerine uygulama 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmıştı.