Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'nin Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı doğrultusunda mevzuatta değişiklikler ve yenilikler yapma gayreti içinde olduğunu belirtti. 8. Yargı Paketi'nin ardından şimdi 9. Yargı Paketi'nin hazırlıklarının tamamlandığını ifade etti.

Tunç, Kadıköy'de düzenlenen Ceza İnfaz Kurumlarında Teknoloji Konferansı'nın açılışında, Uluslararası Islah ve Ceza İnfaz Kurumları Birliği ile Avrupa Cezaevleri ve Islah Hizmetleri Kuruluşu'nun işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte katılımcılarla bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi.

2024 yılı Akademik alım izinleri belirlendi 2024 yılı Akademik alım izinleri belirlendi

Cezaevlerinde teknoloji kullanımının önemine değinen Tunç, konferansta 35 çalıştay düzenleneceğini ve 7'si Türkiye'den olmak üzere 48 sunum gerçekleştirileceğini belirtti. Dijital rehabilitasyon, akıllı teknolojilerin ceza infaz kurumlarında kullanılması, yapay zeka ve insan hakları ilişkisi gibi konuların ele alınacağını açıkladı.

Son 22 yılda Türkiye'nin hukuk devleti anlayışını güçlendirme konusunda önemli adımlar attığını vurgulayan Tunç, bu süreçte mevzuatın çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirildiğini belirtti. Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu gibi temel kanunların tamamının yenilendiğini ve Türkiye'nin çağın gereksinimlerine uygun temel kanunlara sahip bir ülke olduğunu ifade etti.

Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı doğrultusunda reform çalışmalarına devam edeceklerini belirterek, 9. Yargı Paketi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacağını söyledi.

Teknolojinin ceza infaz kurumlarında kullanılması konusunda önemli projeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Tunç, e-duruşma sistemiyle bugüne kadar 1 milyon 670 bin duruşma gerçekleştirildiğini aktardı. Elektronik tebligat uygulamasıyla 213 milyon tebligatın elektronik ortamda gerçekleştirildiğini ve bu sayede 7 bin 500 ton kağıdın tasarruf edildiğini belirtti.

Adalet Bakanı Tunç, cezaevlerinde eğitim ve meslek edindirme çalışmalarına da değindi. Şu anda cezaevlerinde 63 bin hükümlünün eğitim gördüğünü ve 893 öğretmenin cezaevlerinde görev yaptığını ifade etti. Ayrıca, suçlunun ıslahı ve meslek edindirme konusunda önemli başarılar elde ettiklerini ve cezaevlerinde bir yoğunlaşma olduğunu ancak çözüm bulma gayretlerinin sürdüğünü belirtti.