Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2026-2027 eğitim öğretim yılı eylül dönemi mesleki çalışma programının başlaması dolayısıyla öğretmen ve okul yöneticilerine yönelik video mesaj yayımladı.
Yeni eğitim öğretim yılının öğretmenler, öğrenciler ve aileler için hayırlı olmasını dileyen Tekin, milyonlarca öğrencinin farklı özelliklerine rağmen ortak bir gelecek bilinciyle yetiştirilmesinin eğitim sisteminin temel sorumluluklarından biri olduğunu belirtti.
Tekin, eğitim yoluyla milli birlik, beraberlik ve toplumsal bütünlüğün güçlendirilmesine büyük önem verdiklerini ifade etti.
Öğretmenlerin görüşleri karar süreçlerine daha fazla yansıyacak
Eğitim politikalarının oluşturulmasında öğretmenlerin sahadaki deneyimlerinin önemine dikkat çeken Tekin, okulda yaşananların merkezi düzeyde hazırlanan politikalara yön vermesi gerektiğini söyledi.
Öğretmenlerin öğrencilerin merakını, heyecanını ve davranışlarındaki değişimleri doğrudan gözlemlediğini belirten Tekin, bu deneyimlerin eğitim politikaları açısından önemli bir kaynak olduğunu vurguladı.
Yeni dönemde öğretmenlerin görüşlerinin okul kararlarına daha güçlü şekilde yansıtılacağını belirten Tekin, öğretmen kurulları ve zümrelerin daha etkin bir istişare zemini olarak işletileceğini kaydetti.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli uygulanmaya devam edecek
Tekin, yeni eğitim öğretim yılında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki çalışmaların geliştirileceğini açıkladı.
Modelin temelinde "yetkin ve erdemli insan" anlayışının bulunduğunu belirten Tekin, öğrencilerin yalnızca bilgi sahibi olmalarının değil, öğrendikleri bilgiyi doğru ve etkili şekilde kullanabilmelerinin hedeflendiğini söyledi.
Tekin, öğrencilerin bilim ve teknolojinin sunduğu imkanlar karşısında yalnızca "Yapabilir miyim?" sorusunu değil, aynı zamanda "Yapmalı mıyım?" sorusunu da sorabilmelerini amaçladıklarını ifade etti.
ÖBA üzerinden sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretmen Eğitimi paketleriyle öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin destekleneceğini belirten Tekin, uygulamada ortak anlayışın güçlendirilmesine yönelik çalışmaların devam edeceğini bildirdi.
"Maarifin Kalbinde Oyun" teması öne çıkacak
Yeni eğitim döneminde oyuna özel önem verileceğini açıklayan Tekin, "Maarifin Kalbinde Oyun" teması kapsamında çocukların öğrenme ve gelişim süreçlerinde oyunun daha geniş yer tutacağını belirtti.
Geleneksel çocuk oyunlarının da eğitim açısından önem taşıdığını ifade eden Tekin, oyunların çocukların akranlarıyla iletişim kurmalarına, paylaşmayı ve birlikte hareket etmeyi öğrenmelerine katkı sağladığını söyledi.
Tekin ayrıca "Yaşam Becerileri" projesiyle öğrencilerin günlük yaşamda ihtiyaç duyacakları becerileri uygulayarak öğrenmelerinin destekleneceğini belirtti. Okul dışı öğrenme ortamlarının da eğitim süreçlerinde daha etkin kullanılacağını kaydetti.
Okullarda güvenlik tedbirleri artırılacak
Bakan Tekin'in mesajında okul güvenliği de öne çıkan başlıklardan biri oldu.
Öğrencilerin öğrenmeye odaklanabilmeleri için kendilerini güvende hissetmeleri gerektiğini belirten Tekin, okulların ve okul çevresinin güvenliği konusunda gerekli tedbirlerin eksiksiz uygulanacağını söyledi.
Muhtemel risklerin önceden tespit edilmesinin önemine dikkat çeken Tekin, veli görüşmelerinin Okul Randevu Sistemi üzerinden yürütülmesi gibi uygulamaların öğrencilerin güvenliğinin yanı sıra öğretmenlerin mesleki haklarının korunmasına da katkı sağladığını ifade etti.
Tekin, güvenli okul ikliminin yalnızca fiziksel güvenlikle sınırlı olmadığını belirterek öğrencilerin kendilerini okula ait hissettiği ve öğretmenlerin huzur içinde çalışabildiği bir ortam oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Dijitalleşme ve cep telefonu kullanımında yeni dönem
Teknolojinin çocukların öğrenme biçimlerini ve sosyal ilişkilerini önemli ölçüde değiştirdiğini belirten Tekin, eğitimdeki hedefin öğrencileri teknolojiden uzaklaştırmak değil, teknoloji karşısında bilinçli ve iradeli bireyler yetiştirmek olduğunu söyledi.
Dijital mahremiyet, siber güvenlik, dijital etik ve dijital esenlik konularının önemine dikkat çeken Tekin, öğrencilerin dijital içerikleri sorgulayabilmelerini ve doğru bilgiye ulaşabilmelerini hedeflediklerini ifade etti.
Sınıflarda cep telefonu ve benzeri dijital araçlara yönelik tedbirlerin ise öğrencilerin dikkatini ve öğrenme zamanını korumaya yönelik olduğunu belirtti.
Tekin, içeriği ve tasarımı yenilenen Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) yeni eğitim öğretim yılında öğrenciler, öğretmenler ve ailelerin kullanımına sunulacağını açıkladı.
Aile-okul iş birliği güçlendirilecek
Öğrencilerin eğitim hayatında okul ve aile arasında güçlü bir iletişim kurulmasının önemine değinen Tekin, "Ailemle Eğitim Yolculuğum" çalışmalarının sürdürüleceğini belirtti.
Ailelerin çocuklarıyla birlikte okuma, araştırma, gözlem yapma ve oyun oynama faaliyetlerinin destekleneceğini kaydeden Tekin, ailelerin eğitim süreçlerine bilinçli şekilde katılımını önemsediklerini söyledi.
Tekin ayrıca ailelerin öğretmenlerin mesleki alanına saygı göstermesinin önemine vurgu yaptı.
Öğrencilere ek mali yük getiren sınavlara dikkat
Ölçme ve değerlendirme süreçlerinde öğrencilerin birbirleriyle yarıştırılmasına karşı olduklarını belirten Tekin, her öğrencinin kendi gelişimi ve ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Bakanlığın belirlediği uygulamalar dışında öğrencileri yarıştıran ve ailelere ilave mali yük getiren sınavların okullarda yapılmaması yönündeki yaklaşımın sürdürüleceğini bildirdi.
Mesleki ve teknik eğitim vurgusu
Öğrencilerin öğrendiklerini gerçek hayatta kullanabilmelerinin ve üretme becerilerinin geliştirilmesinin önemine değinen Tekin, mesleki ve teknik eğitimin bu anlayışın önemli unsurlarından biri olduğunu söyledi.
Öğrencilerin mesleki yeterliliklerini geliştirirken güvenli ortamlarda eğitim almalarının ve kazandıkları bilgi ve becerileri çalışma hayatının gerçek şartlarında deneyimlemelerinin hedeflendiğini belirtti.
Tekin, finansal okuryazarlık ve tasarruf kültürünün geliştirilmesinin yanı sıra yerli ve milli üretime yönelik farkındalığın artırılacağını da ifade etti.
Her öğrencinin gelişimi yakından takip edilecek
Özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrencilerin ihtiyaçlarının mümkün olduğunca erken tespit edilmesine yönelik çalışmaların sürdürüleceğini belirten Tekin; Eğitsel Tarama ve Değerlendirme Bataryası, destek eğitim odaları, bireyselleştirilmiş eğitim programları ve rehberlik çalışmalarına dikkat çekti.
Devamsızlık, sağlıklı beslenme, fiziksel hareketlilik ve akran desteği gibi alanlarda öğrencilerin durumunun yakından takip edileceğini belirten Tekin, öğrencilerin eğitimden uzaklaşmasının ilk işaretlerinin zamanında fark edilmesini amaçladıklarını söyledi.
"Her çocuğa aynı özenle sahip çıkacağız"
Öğretmenlerin öğrenciler için önemli bir rol model olduğunu vurgulayan Tekin, öğretmenlerin yalnızca ders anlatımlarıyla değil, davranışları, adalet duyguları ve tutumlarıyla da öğrenciler üzerinde etkili olduğunu ifade etti.
Öğretmenlerin mesleklerini huzur ve güven içinde sürdürebilmeleri, mesleki gelişimlerini devam ettirebilmeleri ve emeklerinin karşılığında hak ettikleri itibarı görmeleri için çalışmaların sürdürüleceğini belirten Tekin, 2026-2027 eğitim öğretim yılının öğretmenler, öğrenciler, aileler ve Türkiye için hayırlı olmasını diledi.




