Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira, ücret ve değer artışı kazancı elde eden ancak beyanname vermeyen mükelleflere yönelik bir uyarıda bulunarak, vergi dairelerinden yazı gelmeden pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname vermeleri gerektiğini ifade etti. Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergide gönüllü uyumu artıran uygulamalarını hayata geçirdiğini belirtti ve kira geliri elde eden mükelleflere yönelik birçok çalışma yapıldığını aktardı.

Bu kapsamda, bankalar, sigorta şirketleri, tapu ve nüfus idarelerinden elde edilen bilgilerin analiz edilerek kiraya verilen konutların tespit edildiğini ve fiili denetim çalışmalarının başlatıldığını açıkladı. Ayrıca, kiracıların kiraladıkları konut ve iş yerlerine ilişkin bilgileri hızlı ve kolay şekilde Başkanlığa iletebilmelerine imkan tanıyan bir dijital bildirim formu eklenmiş olduğunu belirtti.

İlçe Milli Eğitim Müdürü ataması yapıldı İlçe Milli Eğitim Müdürü ataması yapıldı

Beyan dönemi içinde kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden mükelleflerin beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatan Şimşek, bu yıl beyanname sayısının geçen yıla oranla yüzde 27 artış gösterdiğini dile getirdi. Beyan dönemi sonunda kira, ücret ve diğer gelirlerden elde edilen matrah ve vergi tutarlarının Hazır Beyan Sistemi'nin hayata geçirildiği 2016 yılından bu yana en yüksek seviyede olduğunu açıkladı.

Şimşek, vergi dairesinden yazı gelmeden beyanname veren mükelleflerin pişmanlık hükümlerinden yararlanabileceklerini vurgulayarak, bu şekilde beyanname verildiğinde ceza kesilmeyeceğini belirtti. Vergi kaçakçılığı ve kayıt dışılıkla mücadele kapsamında çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini ve vergi kaçağına sebep olanların üzerine gidileceğini ifade etti.