Türkiye'nin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, turizmde gözlemlenen erken rezervasyon eğilimine dikkat çekerken, sertifikasyon sürecinin konaklama sektöründe uyumlu bir şekilde ilerlediğini belirtti. Ayrıca, sürdürülebilir turizm konusunda Türkiye'nin dünya genelinde örnek gösterildiğine vurgu yaptı.

Konaklama sektöründeki sertifikasyon sürecinin başarılı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Ersoy, bu başarının ardından bölgesel sertifikasyon programlarını geliştireceklerini ve yeme içme sektöründe de bu programları aşamalı bir şekilde uygulayacaklarını belirtti. Batılı ülkelerden daha önce bu konuya entegre olacaklarına inandığını dile getirdi.

Turizm amaçlı konut kiralama düzenlemelerine de değinen Bakan Ersoy, müstakil konutlar için yıl sonuna kadar süreli izin belgesinin verildiğini açıkladı. Arkeolojiye ayrılan bütçede önemli artışlar olduğunu belirten Ersoy, "Arkeolojinin Altın Çağı" hedeflerine yönelik koruma ve restorasyon çalışmalarına daha fazla kaynak ayırdıklarını söyledi. 2019'da ayrılan kazı bütçesinin 2023'te 1,1 milyara çıktığını ve 2024'te "Geleceğe Miras" projesine başlangıç ödeneği olarak 6 milyar planlandığını ifade etti.

Bakan Ersoy, turistik ziyaretlerin yoğun olduğu bölgelerde bu yıl gece müzeciliğini başlatacaklarını duyurdu. Güneş battıktan sonra yapılan gece müzeciliğinin turistleri otel dışına çıkararak ilçe esnaflarıyla buluşturmayı amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca, tarihi eser kaçakçılığına karşı önlemler kapsamında 12 ülke ile imzalanan protokollerle hızlı çözümler elde ettiklerini belirterek, dünyada koleksiyonerlerin bu konuda daha bilinçli olduğunu dile getirdi.

Kahramanmaraş'ta belediye 1 Mayıs'ta işçi maaşlarına ek zam yaptı Kahramanmaraş'ta belediye 1 Mayıs'ta işçi maaşlarına ek zam yaptı

Kültür Yolu Festivalleri konusunda da bilgi veren Ersoy, bu yıl 16 şehirde düzenlenecek olan festivallerin sayısını her yıl arttırdıklarını ve 2028'de 35 şehre ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Ücretsiz 5 yıldızlı halk plajları projesine devam ettiklerini belirten Bakan Ersoy, geçen yıl 15 olan plaj sayısını bu yıl 21'e çıkaracaklarını ve talepler doğrultusunda farklı şehirlerde de bu projeyi hayata geçireceklerini ifade etti.