Ankara kulislerinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye sunulduğu öne sürülen 7 maddelik yasa taslağı iddiası gündem oldu. İddiaya göre taslak, İçişleri ve Adalet Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sırasında ele alındı.

Görüşmede Mustafa Çiftçi ve Akın Gürlek’nin de yer aldığı, dosyanın bu temaslarda Bahçeli’ye sunulduğu öne sürülüyor.

Taslağın içeriğine ilişkin iddialar

Kulis bilgilerine göre söz konusu 7 maddelik taslak, “Terörsüz Türkiye” hedefi kapsamında hazırlanabilecek olası bir çerçevenin hukuki altyapısını oluşturmayı amaçlıyor.

İddialarda, terör örgütü PKK’nın silah bırakma ve fesih süreci sonrası doğabilecek hukuki durumlara ilişkin düzenlemelerin yer aldığı belirtiliyor.

Buca Belediyesi soruşturmasında tutuklama kararı: Belediye Başkanı dahil 3 isim cezaevine gönderildi
Buca Belediyesi soruşturmasında tutuklama kararı: Belediye Başkanı dahil 3 isim cezaevine gönderildi
İçeriği Görüntüle

Buna göre taslakta;

  • Örgüt üyelerinin soruşturma ve yargılama süreçleri
  • Örgüt bağlantılı kişilerin hukuki statüsü
  • Kayyum uygulamalarına ilişkin düzenlemeler
    gibi başlıkların bulunduğu ileri sürülüyor.

Öcalan’ın statüsü iddiası

Taslakta ayrıca, Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki durumuna ilişkin yeni bir hukuki çerçeve oluşturulmasının da değerlendirildiği iddia ediliyor.

Kulislerde bu düzenlemelerin, olası bir geçiş sürecinde hukuki belirsizlikleri gidermeyi hedeflediği konuşuluyor.

“Köprü yasa” tartışması

İddialara göre hazırlanan metnin, kamuoyunda tartışılan “umut hakkı” gibi başlıkları içermediği, daha çok geçiş sürecini düzenleyen ve temel çerçeveyi belirleyen bir “köprü yasa” niteliğinde olduğu öne sürülüyor.