Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'enflasyon' mesajı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'enflasyon' mesajı!

Yeni düzenleme, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen bir çalışma sonucunda ortaya çıktı. Düzenlemenin temel amacı, B sınıfı otomobil ehliyetine sahip vatandaşların, 125 cc’ye kadar olan motosikletleri de rahatça kullanabilmelerini sağlamak.

Mevcut Durumda Ek Sınav ve Ücret Gerekli

Şu anki durumda, B sınıfı ehliyet sahipleri yalnızca 50 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabiliyor. 50 cc’den büyük motosikletler için ise A1, A2 veya A sınıfı ehliyet almak ve buna bağlı olarak ek sınavlara girmek, ek ücretler ödemek gerekiyor.

Yalnızca Uygulama Direksiyon Eğitimi Yeterli Olacak

Yeni düzenleme, ehliyet sahiplerine büyük kolaylık sağlayacak. B sınıfı ehliyet sahipleri, bir sürücü kursundan “motosikletler için uygulama direksiyon eğitimi” alarak, 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabilecekler. Bu eğitim sınav şeklinde değil, direksiyon eğitimi şeklinde olacak ve eğitimi tamamlayan kişilerin belgeleri otomatik olarak güncellenecek.

Faydalanmak İçin Gerekli Şartlar

125 cc motosiklet kullanma düzenlemesinden faydalanmak isteyen vatandaşların, belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bu şartlar arasında B sınıfı ehliyete sahip olmak, motosikletler için uygulama direksiyon eğitimi almak, E-Ticaret kuruluşlarından kayıtlı olmamak ve yaş sınırına takılmamak bulunuyor.

Bireysel Amaçlı Düzenleme

Bu düzenleme, özellikle ticari amaçlı olmayan bireysel kullanıcılara yönelik. E-Ticaret kaydı bulunan kişilerin bu haktan faydalanamayacakları belirtiliyor. Yaş sınırı ile ilgili net bir bilgi ise henüz verilmiş değil.

2023 Sonuna Kadar Yürürlükte

eni düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceği konusunda kesin bir bilgi olmasa da, çalışmaların hızla devam ettiği ve düzenlemenin 2023 yılı sonuna kadar yürürlüğe gireceği öngörülüyor.