Bakan Şimşek konuştu: Enflasyon çok hızlı düşecek Bakan Şimşek konuştu: Enflasyon çok hızlı düşecek

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Bakü yönetimi Granada, İspanya'da gerçekleşecek olan görüşmeye Türkiye'nin katılmasını önermiş ve bu talepte ısrar etmiştir. Ancak bu öneri, Fransa ve Almanya'nın özel çabalarıyla kabul edilmemiştir.

Azerbaycan yetkilileri, bu beşli toplantının ana gündem maddesinin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış görüşmeleri olduğunu ve toplantıya katılma ihtiyacı hissetmediklerini belirtmişlerdir. Ayrıca, Fransız Savunma Bakanı'nın Ermeni yanlısı açıklamaları, Fransa Dışişleri Bakanı'nın Ermenistan ziyareti ve askeri işbirliğiyle ilgili açıklamaları, AB Konseyi Başkanı'nın Azerbaycan'ı suçlayan ifadeleri gibi nedenlerle Azerbaycan'ın bu formattaki müzakerelere katılmadığını ifade ettiler.

Bakü yönetimi, bölgesel sorunların bölgesel çerçevede tartışılması ve çözülmesi gerektiğine inandığını vurgulamıştır. Azerbaycan, daha önceki AB-Azerbaycan-Ermenistan üçlü formatının yeniden canlandırılması durumunda toplantıya katılabileceğini bildirdi.

Ayrıca, yetkililer Azerbaycan'ın Fransa'nın katıldığı hiçbir formatta yer almayacağını belirtmişlerdir. Avrupa Siyasi Topluluğu'nun (AST) 5 Ekim'de gerçekleşecek olan toplantısında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın görüşmesi planlanmıştı ve Türkiye'nin de katılması talebi gündeme gelmişti. Ancak bu talep kabul edilmemiş ve Azerbaycan bu nedenle toplantıya katılmama kararı almıştır.