Uzun bir aranın ardından Trakya Bölgesi'nde ayçiçek üretimi tekrar düşüşe geçti. Uzmanlar, verim kaybının yüzde 50'yi aşacağını öngörüyor. Özellikle sulamasız kalan arazilerde verim kaybının yüzde 70'e ulaştığı belirtiliyor.

Bakan Işıkhan duyurdu: O işlemler artık dijital oluyor Bakan Işıkhan duyurdu: O işlemler artık dijital oluyor

Yağmur Yüzü Görmeyen Tarlalar

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kurak bir kış mevsimi geçirdiklerini ve bu durumun ürün verimini ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Arabacı, "Eğer kışın yeterli yağış alsaydık, çok daha iyi verim alabilirdik," şeklinde konuştu.

Tohum Tercihi Verimi Etkiliyor

Başkan Arabacı, özellikle yeni tohum çeşitlerinin bölgeye iyi adaptasyon sağlayamadığını ve bu durumun da verim kaybına yol açtığını vurguladı. Erken ekim yapan bölgelerde ise durumun biraz daha olumlu olduğuna dikkat çekildi.

Çiftçi İsyanı: Afet Bölgesi İlanı Talebi

Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz ise bölgedeki kuraklık sebebiyle çiftçilerin mağdur olduğunu ve devletten afet bölgesi ilan edilmesini talep ettiklerini açıkladı. Topuz, "Çiftçi seneye ayçiçek ekimi yapamaz. Elimizde para kalmadı, borçlar da ödenmedi." ifadelerini kullandı.

Ayçiçek Yağı Fiyatları Nasıl Etkilenecek?

Ayçiçek yağı, son yılların en çok tartışılan ürünlerinden biri. Özellikle pandemi döneminde fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. Şu anda litre fiyatı 43.75 TL'den başlayıp 53.90 TL'ye kadar çıkıyor. Yeni zamların kapıda olduğu ve bu durumun tüketicileri ciddi şekilde etkileyeceği öngörülüyor.

Hangi Markalar Daha Çok Zam Yapacak?

Özellikle son üç aylık döneme baktığımızda, bir ayçiçek yağı markasının 5 litrelik ürünü Haziran'da 179.95 TL, Temmuz'da 184.95 TL ve Ağustos'ta ise 219.95 TL'ye satılmış. Durum böyle olunca, zam yapacak olan markaların fiyatları nasıl etkileyeceği merak konusu.