Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaptığı açıklamada, "Enflasyonla ilgili verilerimiz oldukça güzel geliyor. Hiçbir ara zam gündemimizde yok" diyerek Temmuz'da asgari ücrete zam yapılmayacağını belirtmişti. Ancak, kamuoyunda bu açıklamalar yeterince ikna edici bulunmuyor ve zam beklentisi sürüyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü 200 Komiser Yardımcısı Alımı Yapacak Emniyet Genel Müdürlüğü 200 Komiser Yardımcısı Alımı Yapacak

Prof. Dr. Hakan Kara'dan dikkat çeken asgari ücret grafiği

İktisatçı Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya platformu X'te paylaştığı bir grafikle, Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmaması durumunda ortaya çıkacak tabloyu gözler önüne serdi. Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başekonomisti olan Kara, "Temmuz'da asgari ücrete zam yapılmazsa yılın kalanında durum böyle görünecek" notuyla paylaştığı grafikte, asgari ücretin 17 bin 2 lirada sabit kalırken, açlık sınırının 21 bin liranın üzerine çıkacağını gösterdi.

Açlık ve yoksulluk sınırı artıyor

Enflasyon nedeniyle Haziran ayında açlık ve yoksulluk sınırının artması bekleniyor. Bu durum, asgari ücretin mevcut seviyesinin yetersiz kalacağını ve çalışanların geçim sıkıntısı yaşayacağını ortaya koyuyor. Prof. Dr. Hakan Kara'nın grafiği, Temmuz ayında yapılacak olası bir zammın gerekliliğini bir kez daha belirtti.

Zam beklentisi

Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak olası bir zam, hem asgari ücretliler hem de işverenler için büyük önem taşıyor. Enflasyonun ve hayat pahalılığının etkisiyle, çalışanların alım gücünün düşmesi, zam beklentisini artırıyor. İşverenler ise bu zammın işletme maliyetlerini nasıl etkileyeceğini değerlendiriyor.